Spara pengar – 10 kloka spartips

Att spara pengar till en buffert för oväntade utgifter, att spara för att få ekonomisk frihet eller spara till något man vill köpa – där har du de vanligaste drivkrafterna för den som sätter igång och sparar. Och sparandet behöver varken vara tråkigt eller uppoffrande. Med våra smarta spartips kan du både lyckas med sparmålen och göra sparandet till ett nöje.

Spara pengar – 10 kloka spartips

Tips 1: Skaffa ett sparmål

Med ett mål blir sparandet roligare, och även enklare att planera. Om du precis ska börja spara pengar kan det vara en god idé att starta med ett delmål istället för att direkt sätta upp målet att bli miljonär eller bygga ett kapital inför pensionen. Om du till exempel nyligen har börjat arbeta kan du ha som mål att spara ihop 50 000 kronor. Det är en summa som kommer att vara en perfekt buffert för oförutsedda kostnader.

Tips 2: Gör en budget

En budget är det viktigaste första steget för att skaffa överblick över din ekonomi. Flera banker har automatiska tjänster där du enkelt kan se hur du spenderar dina pengar. Annars är grunden att skriva upp inkomster, löpande utgifter och rörliga utgifter. Det kan du göra på Konsumentverkets sajt. Se om det finns någon kategori av utgifter som du kan spara in på. Abonnemang, krogbesök och kläder är vanliga kategorier där det ibland går att spara pengar.

Tips 3: Starta ett månadssparande

Bästa sättet att se till att sparandet verkligen blir av är att starta ett autogiro, så att pengarna dras automatiskt varje månad. Du kan öppna ett månadssparande hos alla stora nätmäklare, hos din bank eller direkt hos ett fondbolag – till exempel här hos Lannebo. En tumregel som ofta nämns är att försöka spara 10 procent av lönen efter skatt. Om du får ut 26 000 kronor efter skatt bör det alltså gå att spara 2000–3000 kronor i månaden. Var inte för hård mot dig själv, skulle du råka lägga sparandet för högt kan du alltid ta ut pengarna igen. Testa dig fram för att hitta en nivå som fungerar.

Här kan du räkna ut hur lång tid det tar för dig att nå ditt sparmål med den spartakt du har valt.

Tips 4: Sälj onödiga prylar

Ett sätt att ge sparandet en kickstart är genom att sälja av saker som du inte använder. Gamla leksaker, kläder och hobbyprylar kan bli en bra extraslant, särskilt om du säljer dem under rätt säsong. Några extra tusenlappar i startkapital kommer att göra underverk för ditt sparande på lång sikt, och för din motivation.

Tips 5: Handla begagnat

Eftersom du nu redan har vant dig vid att sälja begagnade saker, varför inte även handla begagnat? Att köpa begagnade saker behöver inte innebära noppiga tröjor – det finns gott om helt oanvända saker som säljs till halva priset. Ta för vana att kolla på en begagnat-sajt innan du köper nytt. Mellanskillnaden som du sparar genom att köpa begagnat kan du skicka direkt in till ditt sparande och ge det en extra boost.

Tips 6: Ta med matlåda till jobbet

Att ta med matlåda till jobbet är kanske det mest klassiska sparknepet av alla. Och det finns en anledning: Enligt konsumentverket kostar en hemlagad lunch 33 kronor i genomsnitt. Om en utelunch kostar 90 kronor sparar du alltså 57 kronor om dagen vilket innebär 1140 beskattade kronor i månaden! Om det känns jobbigt att ändra dina vanor direkt, kan du mjukstarta med matlåda ett par dagar i veckan. En vanlig variant är att laga lite extra till middagen och ta med överskottet dagen därpå.

Tips 7: Spara löneökningen

Som anställd får du i regel en årlig löneökning på ett par procent. Det brukar då handla om 200–300 kronor efter skatt för en genomsnittlig anställd. Men om du har klarat dig på lönen fram till löneökningen, varför då inte låta löneökningen gå orörd direkt till sparandet? Det finns två vinster med detta: För det första kan du utöka ditt månadssparande, och för det andra så undviker du att lägga till mer kostsamma vanor i takt med att lönen stiger – att inte slösa är också att spara.

Tips 8: Köp inte plastpåsar

Plastpåsar i mataffären har blivit dyrt. En plastpåse kostar runt 7 kronor, och det blir i längden en stor och helt onödig kostnad. Nej, använd istället en tygkasse och var rädd om miljön. Försök också att storhandla istället för att småhandla. Gör inköpslistor och följ dem.

Tips 9: Se över dina abonnemang

Att gå igenom de olika abonnemang man har är kanske inte så roligt, men timarvodet kommer vara gott. Jämför din bilförsäkring och dina elräkningar på en jämförelsesajt. Överväg om du verkligen behöver ha både Netflix, HBO och Viaplay, eller om du kan pausa en tjänst – kanske i några månader. Ibland finns också familjeabonnemang. Om ni är fyra personer i hushållet som alla har Spotify, byt då ut det mot ett familjeabonnemang och vips så har ni sparat 2500 kronor om året. Inte illa.

Tips 10: Välj en sparform du gillar

Att spara pengar blir förstås roligare om du väljer en bra sparform som verkligen växer till sig över tid. För långsiktigt sparande har aktier och aktiefonder historiskt varit de bästa alternativen. Hitta till exempel en aktiefond som placerar i något du gillar. Kanske tycker du att ny teknik är spännande, eller hållbarhet och miljö. Välj då en fond som specialiserar dig på ett av de områdena.

Att se sina pengar växa och ihop med en bransch som man tycker är intressant gör att det blir roligare att spara pengar. Att spara i aktier eller fonder kan faktiskt kännas som att köpa något, och du kan få en dos av köpglädje. På så sätt blir det troligare att du kommer att spara mer pengar.