Fondförvaltare: ”Bra att man går till botten gällande Facebook”
USA:s konkurrensmyndighet, tillsammans med ett stort antal delstater, har lämnat in en stämningsansökan mot Facebook. Bolaget anklagas för att ha brutit mot konkurrenslagstiftningen och i fokus står Facebooks förvärv av Instagram och Whatsapp. Misstanken är att Facebook köpt bolagen för att försäkra sig om att slippa framtida konkurrens.
”Facebooks starka ställning har varit under myndigheternas lupp en längre tid. På kort sikt är det klart att det kan skapa viss turbulens på aktiemarknaden men på lång sikt tjänar alla på tydliga spelregler och en fungerande konkurrens. En fungerande marknad är en förutsättning för att det ska komma nya snabbväxande teknikföretag för oss att investera i”, säger Helen Broman.
Att rättsläget är osäkert tydliggörs inte minst av att förvärven av Instagram och Whatsapp godkändes av USA:s konkurrensmyndighet, FTC, samma myndighet som nu alltså stämmer Facebook för att ha genomfört förvärven.
”Aktiekursen i Facebook sjönk med knappt två procent när nyheten släpptes. Det är ett tecken på att marknaden antingen anat att något liknande skulle komma eller att man inte ser det som särskilt troligt att det ska få några större konsekvenser”, säger Johan Nilke som också konstaterar att Facebook trots gårdagens nedgång är upp med 35 procent i år.
Fonden Lannebo Teknik som förvaltas av Helen Broman och Johan Nilke äger aktier i Facebook. De ser i dagsläget inte att nyheten skulle ändra på det.
”Facebook är ett framgångsrikt bolag. Det har hela tiden funnits kritik mot bolagets verksamhet från olika håll inte minst när det gäller förra presidentvalet i USA. Vi har en relativt liten position i Facebook just av anledningen att den regulatoriska risken är hög i bolaget så för oss är detta något vi räknat med skulle kunna hända. Nyheten i sig är inget vi hittills har agerat på, men vi ser än en gång att de regulatoriska frågorna är viktiga för samtliga teknikjättar”, säger Johan Nilke.
Att man nu går till botten med de här misstankarna ser förvaltarna som positivt. Den kommande processen är därför någonting de kommer att följa noggrant.
”20-talets fråga för teknikbolagen är dess dominerande ställning och nästan alla de stora amerikanska techjättarna riskerar att dras in i liknande processer de kommande åren. Det är naturligt att det blir så eftersom de verkar på en marknad som knappt fanns för 15 år sedan och där det därför inte funnits tydlig rättslig praxis. På lång sikt fungerar marknaden bättre ju enklare regelverken är att tolka, och det tjänar alla på”, säger Helen Broman.
Läs mer: Teknikfonden Lannebo Teknik