Börsras, tullkrig och oro för lågkonjunktur – vad händer på marknaden just nu?

Stockholmsbörsen är nu ner över 23 procent från sin topp, och måndagens handel markerade tredje dagen i rad med kraftiga fall. OMXSPI tappade över 7 procent – och storbolagsindex OMXS30 föll hela 7,6 procent. Det är sällsynt stora rörelser. I Asien var dramatiken ännu större: Hongkongbörsen föll nära 14 procent, vilket gör det till den värsta handelsdagen på 28 år. Samtidigt visar amerikanska terminer på nedgångar på 4–5 procent.
Bakgrunden? Nya, oväntade tullhot från USA som riskerar att förvärra handelsrelationerna med både Kina och Kanada – vilket i sin tur ökar oron för en global lågkonjunktur.
Vi pratade med Peter Lagerlöf, chef för allokering och blandfonder på Lannebo, om vad som egentligen händer – och hur man bör tänka som sparare i oroliga tider.
“Hoten om nya tullar skapar oro för en global lågkonjunktur”
Peter, vad är det som orsakar de kraftiga nedgångarna just nu?
“Det är förstås de tullar som USA hotar att genomföra. Om de blir verklighet kommer de högst sannolikt leda till en global lågkonjunktur och därmed fallande vinster för företagen.”
“Ett ras som skiljer sig från tidigare – för att det är politiskt”
I backspegeln har vi sett stora börsfall tidigare, men vad skiljer det här fallet från andra?
“Det som sticker ut den här gången är att nedgångarna är utlöst av ett politiskt beslut. Det är ovanligt. Stora börsfall brukar utlösas av externa faktorer som till exempel pandemin, en kris i det finansiella systemet eller att banker får problem.”
“Vändningarna kommer när centralbankerna agerar”
Historien kan ofta ge oss vägledning. Peter förklarar hur marknaden brukar bete sig när det har rasat så h är brant:
“Det vanliga förloppet är att det är stora fall under kort tid, men att marknaden relativt snart hittar en botten varifrån kurserna klättrar. Vändningarna brukar komma när centralbanker och regeringar agerar med olika åtgärder för att stabilisera situationen – till exempel räntesänkningar eller att tillföra likviditet till det finansiella systemet.
“Sitt still i båten – det är ett bra råd”
När marknaden skakar är det lätt att drabbas av börsångest. Men vad bör man egentligen göra?
“Man ska påminna sig om att fortsätta att vara långsiktig och inte sälja i panik. Det har gång på gång visat sig vara en dålig strategi. ‘Sitt still i båten’ är ett klassiskt råd – och faktiskt ett bra sådant.”
“Marknaden kommer tillbaka – det har den alltid gjort”
Avslutningsvis frågade vi Peter vad han själv påminner sig om i tider av oro:
“Att jag har varit med om många liknande situationer tidigare och i samtliga fall har börsen kommit tillbaka. Ibland snabbt och ibland har det tagit lite tid. Företag är bra på att anpassa sig efter nya förutsättningar och hitta lösningar på utmaningar – och så kommer det bli den här gången också.”
Peter Lagerlöf
Född: 1963
Utbildning: Förvaltningslinjen, Uppsala universitet 1989 med inriktning på nationalekonomi och statistik.
Bakgrund: Riksbanken internationella avdelningen 1989–1992, Finansdepartementet ekonomiska avdelningen 1992–1996, EU-kommissionen i Bryssel hösten 1995, Föreningssparbanken ekonomiska sekretariatet 1996–1999, Carnegie Investment Bank makroanalytiker 1999, chef makroanalys 2000–2005, chef aktiestrategi/makro 2005–2008, chef analys/aktiestrategi/makro 2008–2014, Lannebo Fonder förvaltare 2014–.
Övrigt: Innan Lannebo var Peter Lagerlöf analyschef för Carnegie. Mellan 2007 till 2014 röstades han fram som Sveriges främsta börsanalytiker 8 år i rad av Financial Hearings.