Ta ut tjänstepension i förtid – så fungerar det

Om du börjar närma dig pensionsåldern behöver du planera hur din tjänstepension ska betalas ut så att upplägget passar dina förutsättningar och framtidsplaner. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om att plocka ut tjänstepensionen i förtid.

Ta ut tjänstepension i förtid – så fungerar det

Vad innebär det att ta ut tjänstepensionen i förtid?

Att ta ut tjänstepension i förtid innebär att utbetalningarna av din tjänstepension startar innan du tar ut din allmänna pension. Detta kan till exempel vara aktuellt om du vill gå ner i arbetstid för att orka arbeta några år till eller få mer tid över till annat än jobb. Om du vill ta ut tjänstepension och fortsätta arbeta samtidigt behöver du först undersöka om det är möjligt – enligt vissa tjänstepensionsavtal är det nämligen inte tillåtet att jobba samtidigt som pensionen utbetalas.

Hur fungerar det att ta ut tjänstepension i förtid?

För att ta ut tjänstepension i förtid vänder du dig till det pensionsbolag som förvaltar den. Det är ofta upp till dig att bestämma när pensionen ska börja betalas ut och under hur lång tid. Innan du fattar ett beslut behöver du tänka igenom vad som skulle gynna dig långsiktigt eftersom du varken kan pausa utbetalningarna eller ändra upplägg när pensionsbolaget väl har börjat betala ut pensionen.

När kan man ta ut tjänstepension som tidigast?

När du som tidigast kan börja ta ut din tjänstepension beror på vilket eller vilka tjänstepensionsavtal du omfattas av. I vissa fall är det från 55 år som gäller, i andra fall är det 61 eller 63. För att ta reda på vad som gäller för just dig loggar du in på Pensionsmyndighetens hemsida. Där kan du både se dina tjänstepensioner och vilka pensionsbolag som förvaltar pengarna.

När är det aktuellt att ta ut tjänstepension i förtid?

Du bör endast ta ut din tjänstepension i förtid om din sammanlagda pension är så pass hög att du enligt dina mått får en skälig levnadsstandard, annars är risken att du spenderar pengar som du behöver senare i livet. Börja därför med att gå in på minpension.se med bankID. Med verktyget Uttagsplaneraren kan du se hur mycket pension du hittills har sparat ihop och hur den påverkas beroende på när du tar ut din tjänstepension.

Så påverkas prognosen när du tar ut tjänstepension i förtid

Ju tidigare du tar ut din tjänstepension, desto lägre kommer din pension bli i fortsättningen. Samtidigt är det flera andra faktorer som avgör hur just din pension kommer att påverkas om du väljer att ta ut den i förtid:

Under hur lång tid utbetalningarna sker

Du bestämmer själv om din tjänstepension ska betalas ut under 5, 10, 15 år eller livsvarigt. Det innebär att om du väljer att ta ut tjänstepensionen under fem år kommer du få ett större belopp varje månad jämfört med om du tar ut den under en längre period.

Ditt övriga sparande

En förutsättning för att du ska kunna ta ut din tjänstepension i förtid är att du har andra ordentliga reserver utöver den allmänna pensionen, till exempel i form av ett eget pensionssparande, andra tillgångar eller inkomstkällor.

Läs mer: Tjänstepension och ålder

Vanliga frågor om att ta ut tjänstepension i förtid

När kan jag tidigast ta ut tjänstepension?

Hur gammal du måste vara för att ta ut din tjänstepension beror på vilket eller vilka avtal du omfattas av. Du kan se vilka pensionsbolag du har på Pensionsmyndighetens hemsida.

Hur gör jag för att ta ut tjänstepension i förtid?

För att ta ut din tjänstepension i förtid behöver du kontakta det eller de pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension.

Hur mycket minskar pensionen vid förtida uttag?

Det beror på vad vilket upplägg du väljer för utbetalningarna. På minpension.se kan du se hur pensionen påverkas beroende på om du tar ut din tjänstepension under några få år eller resten av livet.