Lannebo svarar regeringen om PPM

I ett remissvar till regeringen avstyrker Lannebo förslaget om ett nytt Premiepensionssystem. Utredningen är framhastad och bristfällig, skriver Lannebos vd Martin Öqvist och styrelseordförande Göran Espelund.

2 minuter

Göran PPM 2

Kort sammanfattning av remissvaret: 

Lannebo har haft fonder tillgängliga på fondtorget för premiepension sedan premiepensionssystemet startade och var år 2019 första fondförvaltare att godkännas av Pensionsmyndigheten för det nya reformerade fondtorget. Nio av fondbolagets fonder är i dag godkända av Pensionsmyndigheten.

Lannebos engagemang för premiepensionssystemet går dock bortom fondbolagets omedelbara intressen som en fondförvaltare med fonder på fondtorget. Premiepensionens fondtorg har medfört en betydande samhällsnytta och bör värnas alldeles oavsett fondbolagets eget deltagande på fondtorget. Premiepensionssystemet har bidragit till högre pensioner för fler än nio av tio svenskar. Systemet har även haft positiva effekter för den bredare samhällsekonomin och de finansiella marknadernas funktionssätt. Lannebo menar därför – och mot bakgrund av att hanteringen av pensionsfrågor i största allmänhet bör präglas av långsiktighet och stabilitet – att det kan ställas särskilda krav på att förändringar av premiepensionssystemet sker på ett ansvarsfullt och noga övertänkt sätt.

Läs mer: Hela Lannebos remissvar finns här

Enligt Lannebo är det klart att utredningens förslag inte är ändamålsenligt och inte bör genomföras. Förslaget är framhastat, vilket bland annat visar sig genom att nyligen vidtagna åtgärder för ökat konsumentskydd inte utvärderats och genom de brister som finns i det föreslagna upphandlingsregelverket. Vidare har flera potentiellt sett stora negativa konsekvenser av förslagen inte analyserats tillräckligt eller överhuvudtaget. Därutöver innebär utredarens förslag i praktiken att valfriheten avvecklas. Ett bättre sätt att genomföra pensionsgruppens överenskommelse om förändringar i premiepensionssystemet från 2017 vore i stället att, så som Fondbolagens förening förordar, etablera ett valfrihetssystem. Valfrihetssystem är en upphandlingsform som bygger på att den upphandlande myndigheten ställer upp ett antal krav och villkor för att bli godkänd för systemet. Den enskilde har rätt att välja den leverantör som ska utföra den aktuella tjänsten bland de leverantörer som den upphandlande myndighet godkänt och tecknat kontrakt med. Med ett valfrihetssystem skapas goda förutsättningar för ett långsiktigt stabilt fondtorg med högt konsumentskydd och som fortsatt bidrar till högre pensioner och bevarar valfriheten, utan de brister som finns förknippade med utredarens förslag.

Göran Espelund, styrelseordförande Lannebo

Martin Öqvist, vd Lannebo

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.