Lannebo först i Sverige med rörlig fondkurs
Våren 2020 blev det tydligt att svenska fonder som investerar i företagsobligationer saknade viktiga verktyg för att hantera kraftiga svängningar på marknaden. Under de mest turbulenta dagarna kunde flera fonder inte sätta kurser i fonderna och blev därför tvungna att senarelägga handel.
”Vid pandemins utbrott hade vi kraftiga utflöden ur företagsobligationsfonder. Det gjorde att det blev en stor skillnad mellan köp- och säljkurs på marknaden vilket ökade transaktionskostnaderna och försvårade prissättningen”, säger Karin Haraldsson, förvaltare av Lannebos företagsobligationsfonder.
I övriga Europa finns ett antal olika likviditetsverktyg för att förbättra riskhanteringen och öka skyddet för fondspararna. Under våren 2020 använde exempelvis nästan 4 av 10 fonder så kallad swing pricing – något som inte var möjligt i Sverige.
Swing Pricing innebär i korthet att försäljnings- och inlösenkursen för en fond kan justeras uppåt eller nedåt vid stora in- och utflöden i en fond. Vid stora utflöden ur fonder, likt våren 2020, kan inlösenkursen sänkas så att säljarna därmed får bära transaktionskostnaden som de orsakat.
”Målsättningen med swing pricing är att ge en rättvisare fördelning av transaktionskostnaderna vid stora flöden och därmed gynna långsiktiga sparare. Det innebär också att sannolikheten att en fond tvingas senarelägga handel minskar”, säger Sebastian Åberg, ansvarig för regelefterlevnad på Lannebo.
Lannebo ansökte i våras till FI om att få möjligheten att införa swing pricing i företagsobligationsfonden Lannebo Corporate Bond för att bättre kunna skydda andelsägarna utan att behöva senarelägga handel. FI har nu godkänt ansökan och Lannebo Corporate Bond blir därmed den första svenska fonden som har möjligheten att tillämpa swing pricing.
”Vi är väldigt glada att FI har samma syn som Lannebo i den här frågan. Lannebo Corporate Bond blir nu ett prejudikat, ett lex Lannebo, som visar hur fondbolag kan göra för att förbättra förutsättningarna för långsiktigt sparande i företagsobligationsfonder”, säger Sebastian Åberg.
Från och med den 7 september kommer Lannebo Corporate Bond att ha möjlighet att använda sig av swing pricing. Det påverkar inte handeln i fonden dagligen utan verktyget kommer endast att användas vid kraftiga flöden eller oro på marknaden.
”Det känns bra att ha det på plats. För den som sparar i fonden innebär det en extra trygghet om det skulle vara så att vi får kraftig turbulens på marknaden”, säger Karin Haraldsson.
- Fakta Swing Pricing
• Swing pricing innebär att fondens försäljnings- inlösenkurs kan justeras vid kraftiga in- eller utflöden i en fond.
• Syftet är att den som orsakar flödet (köpare eller säljare) också ska bära de transaktionskostnader som uppstår.
• Detta gynnar långsiktiga sparare då dessa inte riskerar att drabbas av transaktionskostnader som orsakas av kraftiga in- och utflöden i en fond.
• Lannebo Corporate Bond inför swing pricing den 7 september 2021 och blir därmed den första svenska fonden som har möjlighet att använda sig av det.