Grönt skifte

Det kostar att ta ansvar. Men bolag som har en tydlig agenda och värnar om miljö, arbetsförhållanden och sociala rättvisefrågor ger bättre värdeutveckling och högre avkastning på sikt. Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand.

Namnlös design (5)

Hållbarhet beskrivs inte sällan som en moralisk fråga. Att bidra till en positiv samhällsutveckling är förknippat med högre kostnader och sämre marginaler, som endast kan försvaras med just moral. Och moral kostar, det vet ju alla. Rättvisemärkta bananer är dyrare än konventionella och den ekologiska svenska fläskfilén kostar nästan dubbelt så mycket som den danska fabriksproducerade.

Visst stämmer det att företagens proaktiva arbete kring miljö, korruption och sociala frågor är ­förknippat med kostnader. Men det är pengar som företagen tjänar in med god ­marginal på längre sikt. ­Oxfordprofessorn ­Robert G. Eccles är en ­internationell auktoritet inom hållbarhet – inte minst eftersom han forskat på hållbarhet i amerikanska och brittiska börsföretag i över 30 år. Resultaten i hans många artiklar och böcker är entydiga: de börsbolag som har ett genomtänkt och konsekvent hållbarhetsarbete ger högre ekonomisk avkastning och har ­större börsvärden än de konkurrenter som enbart prioriterar strikt monetära ­parametrar.

Mats Gustafsson är ­ägaransvarig och tillsammans med kollegan ­Maria Nordqvist ansvarig för Lannebos övergripande hållbarhetsarbete. Han ser dagligen exempel på det professor ­Eccles slår fast i sin forskning.
»Bolag som ständigt jobbar med att förbättra och anpassa sig efter omvärlden skaffar sig konkurrensfördelar och belönas med värdeuppgång«, säger Mats Gustafsson.

Kraven på socialt ansvar och miljö­arbete är långt ifrån nya företeelser i näringslivet, men det var i början av 2000-talet som frågan växte i betydelse och började formaliseras. Det var också då, när globaliseringen gick in i en ny och intensiv fas, som den hamnade på den internationella finansmarknadens radarskärmar. Längst i sina krav gick de institutionella placerarna – fonder, banker och myndigheter som investerade helt vanliga medborgares fram­tida inkomster i aktier, obligationer och ­andra finansiella instrument. De ­började ställa allt hårdare krav på börsbolagen: visa att ni minskar era fossila utsläpp, betalar schysta löner och motarbetar korruption, annars köper vi inte aktier i era bolag. Nästan 20 år senare är hållbarhet ett vedertaget begrepp och en given punkt på dagordningen när Mats Gustafsson träffar Lannebos portföljbolag.
»Vårt uppdrag är ju att agera i andel­sägarnas intresse och i det ingår att få deras investerade kapital att växa utan att det sker på bekostnad av miljö, arbetsförhållanden, yttrandefrihet och demokrati.«
Det finns åtskilliga konkreta exempel på att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand, säger Mats Gustafsson.
»Generellt sett tycker jag att ­Sverige och svenska börsbolag hävdar sig väl internationellt i sitt hållbarhets­arbete. De är snabba på att anpassa sig och har positionerat sig väl i flera av de ­megatrender som världsekonomin just nu är inne i.«
»När Lannebo grundades 2000 var dialogen kring hållbarhetsfrågorna mellan investerare och börsbolag en av kärnfrågorna som skilde det nystartade och entreprenöriella fondbolaget från de etablerade konkurrenterna. I dag är hållbarheten inte någonting som hanteras vid sidan av förvaltningen utan en integrerad del av den grundliga bolagsanalysen.«

Fyra hållbara exempel på bolag som Lannebo investerat i

 • Bufab
  Småländskt handelsbolag ­specialiserat på skruvar, muttrar, magneter och andra metallkomponenter till den industriella sektorn. Bufab ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete och fungerar som en trygg länk mellan producent och beställare.
 • Lindab
  Nordens största tillverkare av ventilationssystem, brand­säkerhetslösningar och alu­miniumprofiler till bygg­industrin. Lindab ligger i den internationella framkanten när det gäller energieffektivisering och minimering av värmeläckage.
 • Systemair
  Svensk ventilationstillverkare. Systemairs produkter kommer att spela en nyckelroll när bygg- och fastighetsindustrin ställer om till en alltmer energieffektiv och resursmedveten produktion.
 • Bravida
  Tjänsteföretag inriktat mot fastighetssektorn som erbjuder installation, drift och underhåll framför allt till stora kommersiella fastig­heter. Bravida är specialister på elektrifiering, automatisering och effektivisering när fastigheter ska klimatanpassas eller nyproduceras.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

SaraRossiPhotography-5

07 dec. 2022

Årets Sparprofil 2022: Frida Bratt

Nordnets sparekonom Frida Bratt prisas som den person som gjort de viktigaste insatserna för svenskarnas sparande 2022.

Jeanette

13 dec. 2022

Ny på jobbet: Jeanette Kangur

Jeanette är ny COO på Lannebo. Hon ansvarar för hur verksamheten och våra olika enheter övergripande ska drivas, fungera och utvecklas framåt.

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

20 jan. 2023

Tre anledningar att välja Lannebo Sustainable Corporate Bond

Lannebo Sustainable Corporate Bond fyller tre år i februari. Vad passar bättre än att lista tre skäl till att spara i fonden? Häng med!