Fokus på mänskliga rättigheter och nytt samarbete
Nature Action 100
Under januari har ESG-teamet haft tre introduktionsmöten med nya investerargrupper inom det nystartade samarbetsinitiativ Nature Action 100. Av totalt 100 bolag kommer vi att delta i dialogerna med Woolworths, Orica, Essity och Colgate-Palmolive. I dessa introduktionsmöten lär vi känna investerargruppen, bestämmer en väg framåt och delar ut ansvarsområden. Syftet med initiativet är att driva förändring för att minska den negativa påverkan som företag har på naturen och förlusten av biologisk mångfald. Initiativet är tänkt att fungera på liknande sätt som Climate Action 100+ (Climate Action 100+ är ett globalt nätverk av investerare som arbetar för att minska utsläppen från de största förorenarna i världen) ochdär ett publikt benchmark kommer att finnas tillgängligt längre fram i tiden för att på ett transparent sett visa hur väl bolagen presterar och förhoppningsvis förbättrar sig inom området.
AngloGold
I januari har vi haft ett första möte med AngloGold, inom ramen för samarbetsinitiativet PRI Advance. AngloGold är ett sydafrikanskt multinationellt bolag inom gruvdrift som prospekterar, bryter och förädlar guld i 22 gruvor spridda över elva länder och fyra kontinenter. Syftet med initiativet PRI Advance är att påverka bolag att göra deras yttersta för att säkerställa att utvinning av metaller och mineraler inte får ske på bekostnad av mänskliga rättigheter. Vi hade ett första introduktionsmöte med bolaget där vi delade med oss av våra förväntningar på bolaget och pratade om de områden vi identifierat som prioriterade – klagomålsmekanismer, anställdas säkerhet och ersättning, småskaligt gruvarbete, lokalbefolkning, policy för mänskliga rättigheter och riskmonitorering. Vi kommer träffa bolaget två till tre gånger per år.
Viaplay
Det är få bolag som har diskuterats så flitigt i media det senaste året som mediebolaget Viaplay. Bolaget har under en längre period befunnit sig i en svår kris och varit i betydande behov av ny finansiering. Vi har haft flera dialoger med bolaget om deras framtida kapitaliseringsplan och omstrukturering av obligationer. På bolagets extrastämma var vi fysiskt på plats och röstade för den framtagna rekapitaliseringsplanen där det även gavs tillfälle att träffa ledningen och delar av styrelsen, samt höra deras förklaring på vad som hänt och vad deras planer framöver är. Även om det inträffade är mycket beklagligt var den nya finansieringslösningen den bästa av enbart dåliga alternativ i vår åsikt, och ett tungt ansvar ligger nu på den nya ledningen och styrelsen att återskapa så mycket värde som möjlig för aktieägarna.
SKF
Sedan 2021 har vi bedrivit dialog med SKF om att bolaget ska förbättra transparensen kring sitt arbete med policylobbying – det vill säga hur bolaget indirekt påverkar lagstiftningsprocessen genom medlemskap i organisationer och nätverk. Under januari månad meddelade SKF att de inte kommer att förbättra denna rapportering i årsrapporten för 2023 vilket vi ser negativt på.