Analyschefen: ”Dags att köpa företagsobligationer”

Morningstars analyschef Jonas Lindmark ser ett köpläge i företagsobligationsfonder efter nedgången i mars. "Förräntningstakten har ökat kraftigt", konstaterar Lannebos Karin Haraldsson.

2 minuter

Karin ftg-obligationer

Den nordiska marknaden för företagsobligationer blev kraftigt påverkad av virusoron som spred sig under mars. Företagsobligationer föll brett, och allt från låg- till högriskobligationer påverkades.

“Vi menar att fallet har varit drivet av likviditetsbrist snarare än av att kreditrisken i bolagen har stigit. Det har fallit snarare på grund av en tillfällig brist på köpare än på att många bolag skulle riskera att inte kunna betala sina lån även om konjunkturutsikterna givetvis är sämre nu”, säger Karin Haraldsson, förvaltare av Lannebos företagsobligationsfonder.

Det är en analys som delas av analysföretaget Morningstars analyschef Jonas Lindmark. I en artikel med rubriken “Dags att köpa företagsobligationer” argumenterar han för att företagsobligationsfonder bör ge en attraktiv avkastning framåt.

“Jag vet så klart inte hur länge pandemin Covid-19 kommer att ge en stor del av börsföretagen lägre vinster. Men stora börsföretag har normalt både mycket pengar i kassan och flexibilitet att krympa verksamheten, så det krävs normalt mycket mer än några månaders paus för att knäcka dem. Extremfall som flygbolag och kryssningsrederier ligger mer risigt till, men det är betydligt mer stabila branscher som dominerar bland i innehaven i de företagsobligationsfonder som jag kollat. Därför tycker jag dagens andelskurser verkar ge ett betydligt säkrare bra köptillfälle för företagsobligationsfonder än aktiefonder”, skriver han.

Eftersom företagsobligationer fungerar så att de vid löptidens slut återbetalar lånesumman samt räntor så länge företaget som ställt ut obligationen inte går i konkurs, spelar kortsiktiga svängningar mindre roll för långsiktig avkastning. Det snabba fallet i fondernas kurser under mars har nu gjort att förräntningstakten, alltså den förväntade avkastningen i form av kommande ränteinbetalningar stigit kraftigt.

“I Lannebo Corporate Bond har förräntningstakten till exempel stigit från 2,5 till 4,5 procent. Det innebär att så länge som företag inte ställer in betalningarna kommer fonden att få inbetalningar motsvarande en årsavkastning på 4,5 procent efter avgifter”, säger Karin Haraldsson.

För Lannebo Sustainable Corporate Bond som startade i slutet av februari kan raset på lång sikt visa sig ha kommit mycket lägligt då fonden är i processen av att bygga upp en portfölj.

“Vi har nu köpt obligationer för 76 procent av fondens medel och letar attraktiva obligationer till lägre priser”, säger Karin Haraldsson.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.