Hållbarhetstrender 2024

Vilka hållbarhetstrender kommer att prägla 2024? Här går vi igenom viktiga händelser och politiska beslut som lär få stor påverkan på utvecklingen och fondmarknaden framöver.

Hållbarhetstrender 2024

Sammanslagning av frågor kring biologisk mångfald & klimatet

En frisk jord med ett rikt växtliv och välmående hav binder effektivt koldioxid och motverkar global uppvärning. Ett av de mest effektiva tillvägagångssätten för att motverka klimatkrisen är att stoppa förlusten av biologisk mångfald, då en minskad sådan förvärrar effekterna av klimatförändringarna. Enligt en rapport från World Economic Forum är hela 70 procent av världens BNP beroende av biologisk mångfald, och bygg-, jordbruks- och livsmedelsföretag utgör några av de mest sårbara sektorerna. Detta innebär att frågan med största sannolikhet kommer att stå högt på agendan under året, och att vi kan vänta oss fler åtgärder från institutionella investerare som främjar den biologiska mångfalden.

Läs mer: Hållbarhet

Införandet av CSRD

Vid årsskiftet trädde EU-förordningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) i kraft, som innebär att stora bolag behöver redovisa sitt hållbarhetsarbete i sin årsredovisning. Införandet av förordningen kommer göra det betydligt lättare för utomstående aktörer att bedöma och jämföra hur hållbara olika företag faktiskt är, samt minska förekomsten av greenwashing. Även om direktivet kan medföra utmaningar för företagen kring att skapa nya rutiner kring insamling av hållbarhetsdata, kommer det att bidra till ökad transparens och motivation att delta i den gröna omställningen.

Läs mer: Hållbarhetsramverk

Fossilfri energi & energieffektivisering

Den stora efterfrågan av fossilfri energi kommer att leda till ytterligare satsningar och investeringar inom sektorn, inte minst efter FN:s klimatmöte COP 28 där världens samtliga länder kom överens om att ställa om från fossila bränslen. De senaste åren har aktier inom förnybar energi inte lyckats särskilt bra till följd av snabba räntehöjningar, men nu när räntorna har stabiliserats är det mycket som tyder på att branschen kommer att växa mycket framöver.

Energieffektivisering är en annan fråga som kommer att vara i fokus under 2024 till följd av EU:s mål att minska energianvändningen med minst 10 procent till 2030. Hela 40 procent av Sveriges energiförbrukning går till uppvärmning och nedkylning av byggnader, och därför finns det goda förutsättningar för bolag inom energieffektivisering att växa.

Läs mer: Lannebos hållbara fonder

Supervalår – 76 länder håller val

Något som kommer att få stor påverkan på ovanstående hållbarhetsteman och fondmarknaden är eventuella politiska skiften. År 2024 är ett supervalår där över halva jordens demokratier håller val, och valresultaten är i många fall avgörande för om olika klimatsatsningar kommer att fortskrida. Ett viktigt exempel är presidentvalet i USA, där ett presidentbyte kan stoppa många påbörjade hållbarhetsinitiativ med förväntade negativa effekter på företagsutveckling och aktiemarknaden.

Vanliga frågor om hållbarhetstrender 2024

Vilka hållbarhetstrender kommer att dominera 2024?

Biologisk mångfald och klimatfrågor kommer att slås ihop till en gemensam fråga, där biologisk mångfald ligger på toppen av agendan.

Hur påverkar hållbarhetstrender den kommersiella fastighetssektorn?

Hållbarhet blir allt viktigare och påverkar olika sektorer, inklusive kommersiella fastigheter som fokuserar på gröna byggnader och energieffektivitet.

Vilka utmaningar står företag inför när det gäller hållbarhet?

Några utmaningar som företag står inför är att integrera hållbarhet i sina affärsstrategier och att rapportera sitt hållbarhetsarbete på ett transparent sätt.

Hur kan företag dra nytta av hållbarhetstrender?

Genom att anpassa sina verksamheter till hållbarhetstrender kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan, utan även öka sin lönsamhet och konkurrenskraft.

Vad innebär sammanslagningen av biologisk mångfald och klimatfrågor?

Sammanslagningen innebär att åtgärder för att skydda biologisk mångfald också kommer att bidra till att hantera klimatförändringar, vilket leder till mer integrerade och effektiva lösningar.