Räntemarknaden i fokus när riskaptiten viker

När börsen faller och rubrikerna skriker kris letar sig många investerares blickar mot räntemarknaden i hopp om stabilitet. Men hur fungerar företagsobligationer egentligen i oroliga tider? Och vad bör man som sparare känna till när sentimentet svänger snabbt?
Nyheter
High Yield

Vi har pratat med Katarina Ponsbach Carlsson, ränteförvaltare på Lannebo, om nuläget på kreditmarknaden – och vilka möjligheter som faktiskt kan uppstå när riskaptiten faller.

Hur skulle du beskriva nuläget på marknaden för företagsobligationer? Vilka rörelser ser ni just nu – och vad ligger bakom dem?

Marknaden för företagsobligationer rör sig i takt med börssentimentet – och ju längre ut på riskskalan man befinner sig, desto mer volatil blir utvecklingen. High Yield-obligationer uppvisar större svängningar än Investment Grade. Just nu är det det uppblossade tullkriget som dominerar marknadsbilden, vilket har lett till stigande avkastningskrav och fallande riskaptit. Det har i sin tur ökat kreditpåslagen på företagsobligationer, vilket pressar kurserna nedåt.

Vad är det viktigaste att förstå om hur företagsobligationer fungerar i en mer turbulent marknadsmiljö?

Det centrala är att komma ihåg att en nedgång i kursen innebär att man säljer till högre förräntningstakt än tidigare. Så länge bolagen inte får problem kan man förvänta sig att få tillbaka hela investeringen vid förfall. I vår High Yield-fond har exempelvis förräntningstakten ökat med över en procent den senaste veckan på grund av kursrörelser.

Hur påverkar stigande eller fallande räntor företagsobligationer – och är det alltid negativt när räntan går upp?

För fonder med låg ränteduration, vilket gäller de jag förvaltar, har stigande räntor mindre påverkan. Våra obligationer har rörlig ränta och vid nästa omräkning får vi en högre kupongränta. Däremot påverkas obligationer med fast ränta negativt av stigande räntor eftersom deras marknadsvärde faller – men stiger vid sjunkande räntor.

 

Katarina Ponsbach Carlsson, Förvaltare ränte- och kreditfonder

 

Vilka typer av bolag söker ni efter i det här klimatet? Har kvalitetskraven förändrats?

Kvalitetskraven i sig har inte förändrats, men omvärldsanalysen har blivit ännu viktigare. Vi är nu extra försiktiga med bolag som har stor försäljning till USA. Samtidigt öppnar marknadsrörelserna upp möjligheten att få god avkastning utan att behöva ta den största risken.

Hur ser ni på kreditrisker just nu – och hur arbetar ni för att hantera dem i förvaltningen?

Kreditrisker hanteras ständigt i vår löpande analys. Dessa dagar handlar dock mycket om att hantera likviditet och reaktioner på marknadsrörelser. Vi har en tät uppföljning av våra innehav och agerar snabbt vid tecken på försämring i bolagens förutsättningar.

Det talas ofta om att obligationsmarknaden kan ge tidiga signaler om konjunkturen. Håller du med – och vad ser ni?

Ja, framför allt när det gäller ränterörelser. Just nu är marknadens fokus starkt riktat mot tullkonflikten, vars utgång fortfarande är oviss. Att amerikanska räntor stigit tyder på att marknaden börjar sätta ett högre riskpremium på USA än tidigare.

Vilken roll kan en företagsobligationsfond spela i en långsiktig portfölj?

Trots den ökade volatiliteten är företagsobligationer generellt betydligt mindre svängiga än aktier. För den som upplever aktiemarknaden som stressande kan obligationsfonder ge ett mer stabilt bidrag till portföljen. Dessutom är de ett bra alternativ för kapital med en placeringshorisont kortare än fem år.

Vad är den största missuppfattningen du möter kring företagsobligationsfonder – särskilt i perioder med mycket marknadsoro?

Att företagsobligationer inte kan gå ner i värde – det är fel. De handlas på marknaden och påverkas av sentiment precis som andra tillgångar. Men det är också viktigt att förstå att en kursnedgång innebär en högre potentiell avkastning, givet att bolagen fortfarande kan fullfölja sina åtaganden

Om du skulle sammanfatta möjligheter och risker just nu – hur skulle du beskriva läget för den som tittar på företagsobligationer som sparform under resterande 2025?

I dagsläget har kreditpåslagen ökat, vilket innebär att företagsobligationer ser attraktiva ut. I vår High Yield-fond ligger förräntningstakten på nästan 7 procent efter avgifter. Det är, enligt mig, ett mycket gott komplement till aktier – men med lägre risk.

Upptäck alla Lannebos fonder!

 

Så funkar det, viktiga begrepp på räntemarknaden

Företagsobligation
Ett lån som ett företag tar upp från investerare istället för en bank. Investeraren får ränta och pengarna tillbaka vid förfall – om företaget håller sin del av avtalet.

High Yield vs. Investment Grade
High Yield = högre risk, högre möjlig avkastning. Investment Grade = lägre risk, lägre avkastning.
High Yield-bolag har oftare lägre kreditbetyg.

Förräntningstakt
Hur stor avkastning en obligation väntas ge under sin löptid, i procent. När priser faller, ökar förräntningstakten – och vice versa.

Ränteduration
Ett mått på hur känslig en obligation är för förändringar i marknadsräntor. Kort duration = mindre påverkan vid ränteförändringar.

Kreditpåslag (spread)
Den extra ränta investerare kräver för att låna ut pengar till ett företag istället för staten. Högre påslag = högre upplevd risk.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Räntemarknaden i fokus när riskaptiten viker

När börsen faller och rubrikerna skriker kris letar sig många investerares blickar mot räntemarknaden i hopp om stabilitet. Men hur fungerar företagsobligationer egentligen i oroliga tider? Och vad bör man som sparare känna till när...
Läs mer

Lannebo Private Banking växer – men det personliga förblir kärnan

Att förvalta sitt kapital framgångsrikt kräver både tid och engagemang. Men för många privatpersoner och entreprenörer är tiden en bristvara....
Läs mer

Börsras, tullkrig och oro för lågkonjunktur – vad händer på marknaden just nu?

Vi pratade med Peter Lagerlöf, chef för allokering och blandfonder på Lannebo, om vad som egentligen händer – och hur man bör tänka som sparare i oroliga tider....
Läs mer

Var går Trumps smärtgräns?

Liberation Day har passerats och världen förundras över storleken på de tullar som ska införas mot alla världens länder. ...
Läs mer

Norrland i frontlinjen – hållbarhet, säkerhet och industri i omställningens tid

Under ett par dagar reste representanter från Lannebo till norra Sverige för att möta aktörer och verksamheter som står mitt i denna omvandling....
Läs mer

Aktiv och transparent förvaltning – Lannebo Private Bankings modell för långsiktig framgång

Att förvalta sitt kapital framgångsrikt kräver både tid och engagemang. Men för många privatpersoner och entreprenörer är tiden en bristvara....
Läs mer

Ansvarsfulla investeringar i praktiken – så skapar vi värde genom dialog

I mars fortsatte vi vårt löpande arbete med att påverka bolag i hållbar riktning genom engagemang, tydlig dialog och närvaro där besluten fattas....
Läs mer

Hållbarhetsrapport 2024

Under ett år som har präglats av många utmaningar har vårt ansvar som investerare ställts på sin spets. I vår hållbarhetsrapport för 2024 reflekterar vi över det gångna året och blickar framåt....
Läs mer

Ekonomi och idrott – en investering i framtiden

En dag fylld med utbildning, glädje och inspiration. Det var orden som kom fram när Lannebo tillsammans med WeSport arrangerade ett event för kunder och unga tennistalanger....
Läs mer

Pressmeddelande: Jamal Abida Norling utses till VD för Lannebo Kapitalförvaltning

Lannebo Kapitalförvaltning AB meddelar idag att bolagets styrelse utsett Jamal Abida Norling till ordinarie VD. ...
Läs mer