Framtidens vård

En nordisk framgång i det tysta. Det skulle det medicintekniska undret kunna kallas. Här, i gränslandet mellan innovation och hälsa, finns framtidens vårdsektor. Av flera anledningar har nämligen nordiska bolag tagit sig till världens framkant.
»Det är en spännande sektor. Driven inte så mycket av konjunkturer, utan främst av ett ökande vårdbehov, vilket hör ihop med att vi blir äldre och får bättre levnadsstandard«, säger Viktor Elmsjö.
Efterfrågan ökar konstant och stabilt inom sektorn där hälsa och teknik möter varandra, och med det kommer intressanta investeringsmöjligheter. Det var orsaken till att Viktor startade fonden Öhman Hälsa och ny teknik. Grundad i slutet av 2021 riktar den sig mot en bransch som får ett allt större fokus.
Lägg därtill AI. Det stora teknikgenombrottet som håller på att revolutionera många av våra sjukvårdsinstanser. Bildanalys är ett område där AI gör skillnad. Det mänskliga ögat kan missa subtila detaljer i röntgenbilder, medan AI har förmågan att identifiera sjukdomar som cancer långt tidigare.
»Jag tror att AI och maskinlärning kommer att ha stor påverkan inom hälsovårdssektorn, men att det tar tid eftersom det är en konservativ bransch. Det handlar inte nödvändigtvis om att ersätta läkare, men det blir ett bra komplement.«
“Jag tror att AI och maskininlärning kommer ha stor påverkan inom hälsovårdssektorn, men det kommer ta tid, då det är en konservativ bransch.”
År 2021 startades fonden Hälsa och ny teknik med Viktor Elmsjö som förvaltare. Med ett ökande vårdbehov i samhället ser han stora möjligheter för fonden.
Visst fanns det redan fonder inom hälsovård, men inte som investerade i nordiska bolag med ett sådant tydligt fokus på hälsosektorn och teknik. Detta trots att vi har ovanligt mycket av den varan.
»Att det i den här sektorn finns så många bolag i just Norden beror på flera orsaker. Stora läkemedelsbolag har flyttat härifrån och tidigare anställda har nu hunnit starta egna bolag. Dessutom har vi lärarundantaget i Sverige. Det innebär att den som forskar och uppfinner något också äger rätten till den uppfinningen och kan ta patent, medan det i andra delar av världen skulle ha tillfallit universitetet«, säger Viktor.
Därför finns det många startups och bolag med stora möjligheter att växa. Det är dessa som Viktor har i kikarsiktet, doldisarna som är lite mindre och har tillväxtpotential.
»Det roligaste är att åka runt och träffa de där bolagen, att försöka hitta dem som blir nästa Astra Zenecaoch som kan bidra till att förändra vården och förbättra liv«, säger han.
“Det roliga är att åka runt och träffa de där bolagen, att försöka hitta dem som blir nästa Astra Zeneca och som kan bidra till att förändra vården.”
Viktor Elmsjö siktar in sig på doldisarna, bolagen som i dag är lite mindre men som har stor tillväxtpotential.
Förutom nordiska bolag investerar fonden också globalt. Dit hör amerikanska Intuitive Surgical, ledande inom robotkirurgi. Men fondens hjärta hittas i Norden, med mer än 70 procent av investeringarna. Här finns svenska RaySearch Laboratories, som utvecklar mjukvara för cancerkliniker att effektivt planera strålterapi. Eller vad sägs om Dynavox, som skapar ögonstyrda kommunikationsplattor som hjälper personer med funktionsnedsättningar som ALS eller autism att kommunicera med omvärlden.
»Vi äger också bolag som gör sjukhussängar och som gör glukosmätare. Det är ett brett spann i alla delsektorer av hälsovårdssektorn, men framför allt äger vi i den mer tekniska delsektor som har benämnts medicinteknik. Vår fond är därför ett sätt att vara med på resan när sjukvården blir alltmer teknisk.«
Även om Hälsa och ny teknik har fokus på framtiden så är det ändå med ett visst mått av försiktighet som Viktor navigerar. Efter ett tufft första år på grund av börsoron 2022 har resultaten vänt. Både 2023 och 2024 har varit starka år och Viktor ser positivt på framtiden i en värld av åldrande befolkningar och högre förväntningar på hälso- och sjukvård.
»Sjukvårdens omställning till att bli mer teknikintensiv pågår i detta ögonblick och kommer att fortsätta under lång tid framöver för att möta det växande behovet«, säger han.
Viktor Elmsjö
Gör: Fondförvaltare.
Utbildning: Studier i biomedicin vid Linköpings universitet samt bioentreprenörskap på Karolinska institutet.
Bakgrund: Fondförvaltare sedan sju år på Öhman Fonder numera Lannebo Kapitalförvaltning.
Dold talang: Bra på att bada bastu.
Personligt motto: Att lära genom att göra.
Hälsa och Ny Teknik
Fondförvaltare: Viktor Elmsjö.
Förvaltning: Aktiv.
Placeringar: I 30 till 60 bolag, främst nordiska innovativa hälso- och sjukvårdsbolag.
Geografiskt fokus: Norden minst 70 procent, globalt 30 procent.
Fondens största innehav: RaySearch Laboratories, Swedish Orphan Biovitrum, Astra Zeneca, Xvivo Perfusion, Intuitive Surgical, Lundbeck, Camurus, Vitrolife, Devyser Diagnostics, Paxman.
Viktig information
Denna artikel är ett marknadsföringsmaterial som har framställts av Lannebo Kapitalförvaltning AB, ett svenskt fondbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Artikeln är endast avsedd som allmän information och ska inte tolkas som investeringsrådgivning. Lannebo tar inte ansvar för någon användning av informationen i artikeln som investeringsunderlag eller för andra ändamål.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Faktablad, informationsbroschyr samt hållbarhetsrelaterade upplysningar finns på lannebo.se/fonder.
Text: Sofia Hallström
Foto: Hannes Söderlund
Artikeln är ett utdrag från Lannebo Magasin. Magasinet i sin helhet finns att läsa här.