Den svenska stämmosäsongen närmar sig sitt slut
Övergången till juni inledde stämmosäsongens peak. Svenska småbolag stärktes, ersättning och digitala störningar dominerade agendan.

För oss som arbetar med ägarstyrning markerar övergången mellan maj och juni examensperioden för årets svenska stämmosäsong. Men till skillnad från alla ungdomar som firar i mer eller mindre funktionella fordon på stadens gator, fortsätter stämmorna att rulla vidare utanför Sveriges gränser. Just nu befinner sig de taiwanesiska bolagen i vår Emerging Markets-fond mitt i sin högsäsong. Men med huvuddelen av de nordiska bolagsstämmorna bakom oss vill vi passa på att sammanfatta några av årets viktigaste frågor.
Några siffror som visar vårt engagemang
På Lannebo tar vi vårt ansvar som ägare på stort allvar. Att rösta på bolagsstämmor, föra dialog med ledning och styrelse samt bidra med vår syn på bolagsstyrningsfrågor är en självklar del av vårt arbete. Hittills i år har vi röstat på över 200 svenska bolagsstämmor, både på plats, via fullmakt och poströstning. Vi deltog i över 95 procent av alla svenska stämmor, och hade det inte varit för ett tjugotal schemakrockar med flera stämmor samtidigt, hade vi varit ännu närmare full täckning.
”Att rösta på bolagsstämmor, föra dialog med ledning och styrelse samt bidra med vår syn på bolagsstyrningsfrågor är en självklar del av vårt arbete.”
Money talks, och ersättning styr riktningen
En av de mest avgörande frågorna på årsstämmor handlar om ersättningsprogram till vd och ledning. Dessa program är viktiga verktyg för att styrelsen och ägarna ska kunna påverka bolagets strategiska riktning, både på kort och lång sikt. Därför är det viktigt att det finns samsyn, eller åtminstone förståelse, kring programmets storlek, struktur och risknivå. Förankringsrundor med större ägare är något vi välkomnar, särskilt i bolag där ersättningsfrågor är komplexa. Ett exempel i år är verkstadsbolaget Hexatronic, som haft en tuff börsutveckling. I sådana lägen är det extra viktigt med transparens i dialogen om hur nyckelkompetens säkras och hur incitament skapas för att vända utvecklingen.
”Ersättningsprogram är viktiga verktyg för att styrelsen och ägarna ska kunna påverka bolagets strategiska riktning, både på kort och lång sikt.”
Styrelsearvoden som speglar ansvaret
Vår bild är att styrelsearvodena ökar i snabbare takt än tidigare. Det är i många fall motiverat. Ur ett internationellt perspektiv ligger svenska styrelsearvoden fortfarande på en låg nivå, särskilt i små och medelstora bolag. Vi är ofta positiva till en viss höjning, inte minst för kommittéarbete där den regulatoriska bördan blivit allt tyngre. Men höjningarna ska alltid vara motiverade, rimliga och transparenta. Det är glädjande att svenska bolag i regel uppfyller dessa kriterier.
Störningar på stämmor – en växande utmaning
Tyvärr har den oroande trenden med störningar och sabotage på stämmor fortsatt under 2025. I flera fall har stämmor tvingats avbrytas, och aktivister har fått avvisas från platsen. Vid en av storbankernas stämmor ledde demonstranter till ett längre avbrott efter att ha försökt ta sig upp på scenen. Effekterna märks redan. Efter fjolårets kraftiga störningar valde till exempel Orrön AB att hålla en helt digital stämma i år. Det innebär att ett av få forum för ansvarsutkrävande riskerar att försvinna. Lannebo värnar den öppna stämmotraditionen och röstar konsekvent emot förslag om heldigitala stämmor. Men om störningarna fortsätter hotas denna viktiga del av bolagsstyrningen.
”Vi värnar den öppna stämmotraditionen och röstar konsekvent emot förslag om helt digitala stämmor.”
När det blir fel, men också rätt
Ibland uppstår särskilda situationer som kräver pragmatisk hantering. Lannebo är generellt kritiska till att ändra målnivåer i ersättningsprogram för ledning, eftersom det lätt uppfattas som att reglerna ändras i efterhand. I fallet Bravida gjorde vi ett undantag. Bolaget hade internt kommunicerat felaktiga mål som inte överensstämde med det som diskuterats med ägarna. Eftersom bolaget ändå hade förpliktelser att ersätta deltagarna, och eftersom de nya målen inte var orimliga, valde vi att rösta ja. Vi tydliggjorde samtidigt att det är avgörande att denna typ av missar inte upprepas.
När det inte går att stödja ett förslag
Vi har flera verktyg att ta till när vi som ägare inte kan stödja ett förslag. Det första steget är att kontakta bolaget för att förstå bakgrunden. Om vi fortfarande är tveksamma kan vi föreslå justeringar till årets stämma eller diskutera en förändring inför nästa år. I vissa fall är det lämpligt att inleda en längre process tillsammans med andra ägare för att nå samsyn. Som sista utväg kan vi rösta emot både enskilda förslag och ledamöter, och också förklara vårt ställningstagande på stämman. Vår ambition är dock alltid att nå överenskommelser innan stämman äger rum.
Avslutande reflektioner om säsongen 2025
Årets vd-tal präglades av oron kring Trumps tullar, ökade försvarsinvesteringar och fortsatt konjunkturoro. Samtidigt var många av Stockholmsbörsens vd:ar överraskande optimistiska. Orden turnaround och frasen ”vi ser ännu inte några effekter ifrån det” återkom ofta. Inför 2026 kommer diskussionen om hur stämmor kan skyddas från sabotage att fortsätta. Vi hoppas på ett lugnare men lika relevant stämmoår nästa år.
Fakta Erik Durhan, MBA
Gör på Lannebo: Ägaransvarig
Född: 1981 och uppvuxen på västkusten men född i Eksjö
Utbildning:Mba fån Handels i Stockholm, CivilEk från Uppsala och Journalistexamen från JMK.
Yrkesbakgrund: Presschef, ekonomijournalist, entreprenör och analytiker.
Personligt motto: ”Varje dag gör något som skrämmer dig.”