Tjänstepension för småföretagare – en guide

Är du småföretagare och funderar på hur du ska tänka kring din tjänstepension? I den här guiden går vi igenom vilka lösningar du kan välja mellan så att du ska hitta en som passar just dina behov och förutsättningar.

Tjänstepension för småföretagare – en guide

Vikten av att sätta av tjänstepension

Som småföretagare är det ditt eget ansvar att sätta av tjänstepension till dig själv och dina anställda – annars riskerar ni att få en relativt låg pension. Det finns en rad olika lösningar att välja bland utöver en traditionell tjänstepensionsförsäkring, och vilken som är bäst beror på företagets bolagsform, antalet anställda och storleken på din lön. För att din pension ska hamna på en normal nivå behöver du sätta av motsvarande 4,5–6 procent av din bruttolön varje månad, och mer än så om du tjänar mer än 47 625 kronor (7,5 inkomstbasbelopp) år 2024.

Läs mer: Räkna ut tjänstepension

Bolagsformen styr vilka alternativ du kan välja bland

Om ditt företag är ett aktiebolag kan du välja mellan att spara själv, behålla pengarna i bolaget eller låta företaget betala in tjänstepension åt dig. Driver du däremot en enskild firma kan du endast spara privat till din pension, och vilken som är den mest förmånliga lösningen styrs huvudsakligen av hur mycket överskott du har i bolaget.

Pensionslösningar för dig som driver aktiebolag

Eget pensionssparande – för dig som inte behöver betala statlig skatt

Om du inte har några anställda utöver dig själv och din årliga bruttolön inte överstiger brytgränsen för statlig skatt (598 500 kronor år 2024) är det smidigaste alternativet att spara privat i fonder. Överstiger lönen gränsen för statlig skatt är det bättre att spara via en kapitalförsäkring eller tjänstepensionsförsäkring eftersom du då slipper betala 50 procent i skatt på din lön.

Tjänstepensionsförsäkring – för dig som har anställda

Att teckna en tjänstepensionsförsäkring är en lösning som för dig som vill erbjuda dina anställda tjänstepension eller har en lön som överstiger brytgränsen för statlig skatt. Något som är bra att känna till är att ditt företag får göra avdrag för tjänstepensionskostnader upp till 35 procent (upp till max 10 prisbasbelopp) av varje anställds lön per år.

Läs mer: Så fungerar avdragsrätten för tjänstepensioner

Direktpension – för dig som är verksam inom en riskfylld bransch

Direktpension innebär att du tecknar ett avtal med ditt företag om att du kommer att få pension. Det gör att du både kan styra över hur mycket pengar som sätts av och återföra dem till bolaget vid behov, men att din pension samtidigt är skyddad vid en konkurs. Lösningen passar därför dig som är verksam inom en riskfylld marknad och behöver ha pengarna tillgängliga utan att sätta din pension på spel.

Spara i bolaget – för dig som vill bestämma hur och när pengarna ska betalas ut

Det sista alternativet är att behålla vinsten i bolaget fram till dess att pengarna ska användas, du kan då till exempel placera dem i fonder. Eftersom du endast betalar bolagsskatt på 21,4 procent av vinsten blir detta mycket fördelaktigt ur en skattemässig synvinkel. Du bestämmer sedan själv när du ska göra en utdelning.

Pensionslösningar för dig som driver enskild firma

Kapitalförsäkring eller IPS – för dig som tjänar mer än 598 500 kronor per år (2024)

Om din månadslön är högre än 49 833 kronor (2024) bör du spara i en pensionsförsäkring eller på ett IPS-konto. IPS är ett bundet sparande som till stor del liknar ett ISK, med skillnaden att du inte kan plocka ut pengarna före en viss ålder. Väljer du något av dessa alternativ har du rätt att nyttja avdraget för privat pensionssparande i samband med att du deklarerar. Det innebär att du får dra av upp till 35 procent av din inkomst upp till 10 prisbasbelopp.

ISK eller kapitalförsäkring – för dig som tjänar mindre än 598 500 kronor per år (2024)

Om din månadslön är lägre än 49 833 kronor (2024) bör du spara privat på ett ISK eller genom en kapitalförsäkring. Det beror på att om du skulle välja en avdragsgill sparform och gör avdrag kommer överskottet som ligger till grund för din pension och andra socialförsäkringsförmåner att minska. I praktiken betyder det att du skulle få lägre pension samt föräldra- och sjukpenning.

Källor: Pensionsmyndigheten och Skatteverket

Vanliga frågor om tjänstepension för småföretagare

Hur mycket bör jag sätta av till tjänstepensionen som småföretagare?

För att din sammanlagda pension ska ligga på en normal nivå behöver du sätta av minst 4,5-6 procent av din bruttolön varje månad.

Är det möjligt att ändra tjänstepensionsplan som småföretagare?

Ja, du kan ändra pensionslösning precis som du önskar om du skulle upptäcka att ett annat alternativ skulle passa dig bättre.