Investera företagets pengar – tips från Lannebo

Om ditt företag har gått med vinst är det rimligt att fundera på om pengarna ska investeras. I den här artikeln går vi igenom vad som är bra att tänka på och vilka alternativ du har om du vill investera företagets pengar.

Investera företagets pengar – tips från Lannebo

Investera i aktier

Att investera i aktier kan ge god avkastning på företagets vinst, men investeringsformen ställer en del krav på den som ansvarar för placeringarna. Först och främst behöver du vara beredd på att göra research så att du vet vad det är för bolag ditt företag investerar i. Därefter behöver du följa bolagens utveckling och justera placeringarna därefter. Till skillnad från andra investeringsformer behöver du alltså själv vara aktiv och ha kunskap om hur marknaden fungerar för att minimera risken att ditt företag ska förlora pengar. En förutsättning för detta är dock att ditt företag är ett aktiebolag och har en LEI-kod. Endast då kan du öppna ett aktie- och fondkonto i bolagets namn och börja handla.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan aktier och fonder och hur aktier fungerar.

Investera i fonder

Att placera i fonder passar de flesta bolag – oavsett storlek och långsiktiga mål. Om du vill bibehålla likviditet i ditt bolag kan det vara en god idé att investera i räntefonder med låg risk. På så sätt kan du få en viss värdeökning på företagets överskott och samtidigt minimera risken att investeringen har minskat i värde när ditt företag behöver kapital. Aktiefonder har högre risk men är ett bra alternativ för dig som inte är beredd att lägga tid och energi på att själv utreda vilka bolag som är bäst att investera i. Precis som när företaget ska investera i aktier behöver du öppna ett aktie- och fondkonto i företagets namn när du ska köpa fondandelar.

Vill du göra hållbara investeringar med företagets vinst? Läs mer här.

Återinvestera i ditt företag

Om du vill att ditt företag ska växa kan det vara en god idé att återinvestera vinsten i verksamheten. Det är dock viktigt att du funderar på om investeringen går i linje med företagets långsiktiga affärsmål innan du fattar några stora beslut, annars finns risken att investeringen inte leder till det resultat du önskar.

Investera i tjänstepension

Du som driver ett mindre bolag och vill tänka på din egen framtid bör överväga att investera företagets vinst i din egen tjänstepension, på så sätt får du tillbaka lite för den tid och energi du har lagt på att bygga bolaget. Om du har långt kvar till pensionen är det av högsta vikt att du placerar i aktiefonder för att skapa förutsättning för kapitalet att växa så mycket som möjligt. Börjar pensionen däremot närma sig är det ofta mer fördelaktigt att placera i fonder med lägre risknivå, såsom ränte- eller blandfonder.

Vanliga frågor om att investera företagets pengar

Hur kan jag investera företagets pengar?

Om du vill investera företagets vinst har du flera alternativ, du kan till exempel investera i aktier, fonder, din egen tjänstepension eller återinvestera dem i företaget.

Kan företag spara i ISK?

Nej, företag kan inte spara via ISK. Du får istället öppna ett aktiekonto i företagets namn eller spara i en kapitalförsäkring.

Får jag köpa fonder via företaget?

Om du har ett aktiebolag kan du investera företagets vinst i fonder. Du behöver dock öppna ett aktie- och fondkonto i företagets namn, alternativt spara genom en kapitalförsäkring.

Vad brukar företag investera i?

Det varierar mellan olika företag, men det vanligaste är att investera i fonder för att få avkastning på vinsten eller återinvestera kapitalet i verksamheten för ökad tillväxt.