Kortsiktigt sparande – så sparar du bäst på kort sikt

Anledningen till att det är viktigt att skilja på olika typer av sparanden är att tidshorisonten avgör vilken sparform som är mest lämplig. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om kortsiktiga sparanden – och hur du lyckas med ditt eget.

Kortsiktigt sparande – så sparar du bäst på kort sikt

Vad innebär ett kortsiktigt sparande?

Alla typer av sparanden där pengarna avses att användas inom tre år räknas som kortsiktiga sparanden, oavsett syfte och kapitalets storlek. Till skillnad från när du har ett medellångt (tre-fem år) eller långsiktigt sparmål (mer än fem år) bör du alltid välja en sparform med låg risk för ditt kortsiktiga sparande. Sparformer med låg risk kännetecknas av lägre möjlighet till god värdeutveckling, men även lägre risk att kapitalets värde ska svänga kraftigt. På så sätt kan du känna dig trygg med att pengarna finns tillgängliga när du behöver dem, även om du inte kan räkna med särskilt hög avkastning.

Läs mer: Spara i fonder

Sparformer som passar kortsiktiga sparanden

De sparformer som är bäst lämpade för kortsiktiga sparanden är korta räntefonder och sparkonton med ränta. När du placerar i en kort räntefond investerar du i obligationer som ska återbetalas inom ett år. Det innebär en betydligt lägre risk jämfört med sparande i aktiefonder, men ger samtidigt möjlighet till en värdeökning. Att spara på sparkonto med ränta innebär att du lånar ut ditt kapital till banken, mot en ränta vars storlek ofta beror på hur länge du väljer att binda pengarna. Om du väljer ett sparkonto utan ränta är risken att ditt sparkapital långsamt urholkas av inflationen.

Lannebos räntefonder:

Så går du tillväga när du ska spara kortsiktigt

Jämför olika sparformer

Först och främst behöver du jämföra olika sparformer för att hitta ett alternativ som passar dig. Några faktorer som är viktiga att ta ställning till är:

  • hur hög ränta du får
  • storleken på eventuella avgifter
  • om sparandet är låst eller inte.

 

Sätt upp ett månadssparande

När du väl har valt sparform är det dags att börja spara. Genom att sätta upp ett automatiskt månadssparande kan du säkerställa att du inte glömmer att sätta av pengar, eller använder dem till andra saker som känns mer lockande för stunden.

Läs mer: Fondsparande för nybörjare.

Vanliga frågor om kortsiktigt sparande

Vad är ett kortsiktigt sparande?

Ett kortsiktigt sparande är ett sparande där pengarna avses att användas inom tre år. Några vanliga exempel på kortsiktiga sparmål är en buffert, semester eller ny bil.

När är det inte aktuellt med ett kortsiktigt sparande?

Om du har en ordentligt tilltagen buffert som räcker till såväl oväntade utgifter som kommande större inköp kan du eventuellt klara dig utan ett kortsiktigt sparande.

Vilken sparform är bäst för ett kortsiktigt sparande?

För kortsiktiga sparmål är det viktigt att du väljer en sparform med låg risk, såsom en kort räntefond. På så sätt slipper du hamna i en situation där ditt sparkapital har minskat i värde när du ska använda pengarna.