Har jag tjänstepension?

Har jag tjänstepension?

Om du får tjänstepension eller inte från din arbetsgivare avgör hur mycket du själv bör spara till din pension – utan tjänstepension riskerar pensionen nämligen att bli ganska låg. I den här artikeln berättar vi hur du tar reda på om du har tjänstepension.

Vem har tjänstepension?

Du har tjänstepension om du jobbar inom kommun, region eller statligt, alternativt om din privata arbetsgivare har kollektivavtal. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal genom din anställning kan du ha individuell tjänstepension, men det är vanligtvis något du behöver be din arbetsgivare om. Får du inte tjänstepension via din anställning, är egenföretagare, student eller arbetslös behöver du kompensera för detta genom ett eget sparande.

Läs mer: Hur mycket tjänstepension bör man ha?

Hur kan jag ta reda på om jag har tjänstepension?

Det enklaste sättet att ta reda på om du har tjänstepension är att vända dig till din arbetsgivare eller logga in på Pensionsmyndighetens hemsida med BankID. Där kan du både se din tjänstepension och en prognos för hur mycket pension du får beroende på när du väljer att ta ut den.

Vad du kan göra om du inte har tjänstepension

Om du driver eget företag eller din arbetsplats inte har kollektivavtal får du ingen tjänstepension. I dessa fall har du två alternativ att välja mellan för att väga upp för den uteblivna pensionen.

1. Individuell tjänstepension

Ifall du inte har tjänstepension genom din anställning kan du fråga om din arbetsgivare kan teckna en individuell tjänstepension åt dig. Det innebär att arbetsgivaren förhandlar fram tjänstepensionen direkt mot ett försäkringsbolag. Villkoren i sådana lösningar kan variera, så försäkra dig om att du är införstådd med vad som gäller i just ditt fall.

2. Eget pensionssparande

Om det inte är möjligt att få en individuell tjänstepension eller du är egenföretagare behöver du själv spara till tjänstepensionen. En vanlig riktlinje är att spara minst 5 procent av lönen före skatt. Tänk på att anpassa risknivån i sparandet efter hur långt du har kvar till pensionen för att skapa de bästa förutsättningarna för tillväxt. Är det tio år eller mer kvar är en högriskfond ofta det bästa alternativet, men om du snart ska gå i pension bör du välja en placering med lägre risk, såsom en blandfond.

Lär mer: Pensionstips

Vanliga frågor om att ha tjänstepension

Hur vet jag om min arbetsgivare betalar tjänstepension?

Det enklaste sättet att ta reda på om din arbetsgivare betalar tjänstepension är att kontakta din chef och fråga vad som gäller på er arbetsplats.

Hur ser jag min tjänstepension?

Du kan se din tjänstepension genom att logga in på ”Mina sidor” på Pensionsmyndighetens hemsida.

Vad händer om man inte har tjänstepension?

Utan tjänstepension får du endast allmän pension, vilket innebär att din pension kan bli ganska låg. Prioritera därför ett eget pensionssparande som kompensation för tjänstepensionen.