Kundporträtt: Ny kurs i livet

Paret Eriksson flyttade hem till Sverige och köpte en dammsugarverkstad. I dag är Ilmeg ett världsnamn i gruvindustrin, med specialfokus på diamanter. Vi har pratat med entreprenörerna bakom den oväntade framgångssagan, tillika nyblivna kunder hos Lannebo.
Nyheter
Ilmeg-3069 1600×900

Köpa ett företag som gör dammsugare till gruvindustrin? Nej, Marie-Louise Eriksson hoppade inte av glädje när maken släppte idén vid middagsbordet.

”Du kan bara ana vad jag tänkte när Magnus kom hem med den idén. Det lät ju så tråkigt”, säger hon. Då var de i fyrtioårsåldern och hade flyttat hem efter flera år på australisk och österrikisk mark. Hon civilekonom med en bakgrund från bank och som vd för konsultföretag och datortillverkare. Han civilingenjör och chef hos Atlas Copco.

”Vi hade pratat om att starta något tillsammans. I den vevan kom en kollega in till Magnus kontor och sa ’Ska du inte köpa Ilmeg?’ På den tiden var det ingen imponerande business. Förvisso var Ilmeg ett namn i branschen, med en historia som började på 1970-talet med tillverkning av egenutvecklade stoftavskiljare för gruv- och entreprenadbranschen.

”Det var en liten mekanisk verkstad. Stoftavskiljarna de tillverkade var av den gamla generationen och inte direkt revolutionerande”, berättar Marie-Louise. Men det var precis vad Magnus drömde om. Att hitta en insomnad fabrik och putsa upp den ihop med sin livspartner. Med Ilmeg hade han dessutom fördelen att kunna produkten efter att ha ägnat sitt yrkesliv åt just gruv- och entreprenadutrustning.

”Det tog inte så lång tid innan jag sa ja. Det var roligt att göra något tillsammans och vi hade varsin kunskapsbank att bygga med.” Ilmeg blev deras 2005. Ärmarna kavlades upp omedelbart för att ta itu med en dålig lönsamhet. Marie- Louise arbetade hårt med produktionen och för att effektivisera den med kortare ställtider. Samtidigt började Magnus skissa på nya produkter. Åren kring 2010 hade de byggt en riktig fabrik och lanserade sin X-serie, en helt ny och patenterad produktlinje. Utvecklad helt av Magnus, från ritning till färdig produkt.

”Magnus är ingenjör och började faktiskt sin bana som konstruktör. Vår bransch är inte jättestor och han är otroligt duktig på den, skannar den konstant efter intressanta produkter att arbeta med.”

”Våra mest spännande kunder är ändå diamantgruvorna. Vi har genom åren skickat mycket till Sydafrika.”

Allt byggs i Nyköping

Stoftavskiljare används vanligen på bergborrningsmaskiner för att suga upp borrdamm. Lite som en vanlig dammsugare, med ett munstycke, slang, motor och filter. Men om stoftavskiljare tidigare kunde vara fullproppade med mängder av långsmala filter och därmed svåra att rengöra, utvecklade Magnus nya, koniska filter som är lättare att serva. Han tog också fram en rensningsfunktion som gör att borrningen inte måste stannas för att blåsa ut filtren, utan de kan rensas under arbetsgång.

”Våra mest spännande kunder är ändå diamantgruvorna. Vi har skickat mycket till Sydafrika”, berättar Marie-Louise. Ofta borrar företag med vatten för att binda borrdammet. Men Sydafrika är speciellt, där är bergarten väldigt porös och det blir som med sockerbitar om man tar in vatten.

Hon berättar om flera ton tunga centraldammsugare som de lastar på båtar ner till Afrika. Diamantgruvor med förföriska namn som Venetia och om att bygga produkter åt multinationella bjässar. Varje produkt byggs efter order i Nyköping, inte bara för att undvika mellanlager, utan också för att justera för att passa ryggarna på enskilda kunders borrar. En av drömmarna är att förse inte bara diamantgruvor med Ilmegs utrustning, utan hela den internationella gruvmarknaden.

”Att borra med vatten är en gammal teknik. Men i dag behöver man i många länder tänka på hur mycket vatten man använder. Dessutom kan arbetsmiljön bli bättre när man undviker att använda vatten i borrningen, då det kan bli väldigt fuktigt.”

Just nu är de på väg att testa en helt ny produkt som Magnus har tagit fram. I den sprutas en vätska från tallbarr ut över borrdammet för att binda det. Tanken är att adressera den utrymmesbrist som finns i många gruvor och att därmed kunna samla damm i säckar i stället för stora containrar.

”Det här är det roligaste jobbet jag någonsin haft. Vi kompletterar varandra så bra, Magnus är suverän på sin bit och jag tycker att min är rolig”, säger Marie-Louise.

Men nu är de ändå i den åldern att det börjar bli dags att trappa ner. Ta in folk med nya idéer. I maj i fjol sålde paret därför hela sitt aktieinnehav till Eitrium, en koncern som investerar i företag som Ilmeg: produktföretag med nischad marknad. Då kunde de stoltsera med att ha tredubblat omsättningen sedan 2005 och att ha 10 miljoner i vinst på en omsättning om 34 miljoner.

”Det är klart att det känns konstigt, det här har ju varit vår grej. Men det är ingen som kommer in och styr bolaget åt oss, utan Magnus sitter fortfarande som vd och jag jobbar kvar”, säger hon.

Runt sommaren kom också en annan stor förändring. Paret blev kunder hos Lannebo. Dörren hade stått öppen sedan länge, då de är vänner med Lannebos medgrundare Göran Espelund.

”Det var en nyhet för oss att placera pengar på det här sättet, men vi fick fantastiska presentationer av fonderna av varje fondförvaltare. Särskilt fint förtroende fick vi för Johan Lannebo som presenterade fonderna Lannebo MicroCap och NanoCap för oss. Man känner hur han och hans medförvaltare lägger ner sina själar i att hitta och välja ut de små bolagen.”

Magnus Eriksson

Bor: Gård i Sörmland.
Familj: Två döttrar.
Utbildning: Civilingenjör.
Karriär: Tidigare vd för Atlas Copco Alpine (Österrike, Schweiz, Slovenien) och vice president marketing hos Atlas Copco Rock Drills. I dag vd för Ilmeg Products AB.
Dold talang: Köra grävmaskin.
Förebild: Steve Jobs.
Första jobbet: Atlas Copco.
Fondbolag: Lannebo.

Marie-Louise Eriksson

Bor: Gård i Sörmland.
Familj: Två döttrar.
Utbildning: Civilekonom.
Karriär: Tidigare vd för PCQT Technology AB (i dag Aqeri International AB) och vd för Contactor Data & Elektronik AB (i dag del av CAG Group). Numera CFO för Ilmeg Products AB.
Dold talang: Plöja med traktor.
Förebild: Magda Gad.
Första jobbet: Bank.
Fondbolag: Lannebo.
__________________

Text: Sofia Hallström
Foto: Peter Cederling

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer

Kommer börsen gå upp 2024?

Vad tror Peter Lagerlöf om 2024? Kommer räntorna gå upp? Blir det bättre tillväxt? Finns det förutsättningar för stigande börser? Spelar presidentvalet i USA någon roll? Peter Lagerlöf är förvaltare och investeringsansvarig på Lannebo....

Läs mer

Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på...

Läs mer

Företag måste sluta ducka för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald har seglat upp på den globala agendan och frågor som vatten, avfall och cirkulär ekonomi fått allt större uppmärksamhet. Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, diskuterar möjligheterna och utmaningarna ur ett investerarperspektiv....

Läs mer

Så blir 2024

Vart är världens och Sveriges ekonomi på väg? Har den gröna omställningen avstannat? Hur kommer det gå för den pressade fastighetsmarknaden? Vi bad fyra av Lannebos förvaltare att titta i kristallkulan och komma med sina...

Läs mer

Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Sparekonomen och börsprofilen Mohammed Salih hyllas för sina viktiga insatser för svenskarnas sparande och utses till Årets Sparprofil 2023....

Läs mer

Lannebo Live: Fastighetssektorn – nuläge och framtidsutsikter

Hur klarar sig noterade fastighetsbolag i rådande miljö och hur ser utsikterna framgent ut? Tobias Kaj och Philip Hallberg berättar om sin syn på fastighetssektorn och varför nu kan vara ett bra läge att investera...

Läs mer

”Det finns ingen möjlighet för bolagen att bromsa”

Hur kan vi skynda på omställningen mot en grön ekonomi? Vi pratade med Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om nya investerarinitiativ, problemet med dubbelmoral och hur Lannebo aktivt driver på resan mot ett mer hållbart...

Läs mer

Öhman ny huvudägare i Lannebo Fonder – skapar Nordens största fristående fondaktör

När Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder blir resultatet Nordens största fristående fondaktör och ett ännu vassare erbjudande till kunderna. ”Bolagen passar perfekt för varandra”, summerar Johan Malm, vd på Öhman, och Johan Lannebo,...

Läs mer