Kundporträtt: Ny kurs i livet

Paret Eriksson flyttade hem till Sverige och köpte en dammsugarverkstad. I dag är Ilmeg ett världsnamn i gruvindustrin, med specialfokus på diamanter. Vi har pratat med entreprenörerna bakom den oväntade framgångssagan, tillika nyblivna kunder hos Lannebo.

5 minuter

Ilmeg-3069 1600x900

Köpa ett företag som gör dammsugare till gruvindustrin? Nej, Marie-Louise Eriksson hoppade inte av glädje när maken släppte idén vid middagsbordet.

”Du kan bara ana vad jag tänkte när Magnus kom hem med den idén. Det lät ju så tråkigt”, säger hon. Då var de i fyrtioårsåldern och hade flyttat hem efter flera år på australisk och österrikisk mark. Hon civilekonom med en bakgrund från bank och som vd för konsultföretag och datortillverkare. Han civilingenjör och chef hos Atlas Copco.

”Vi hade pratat om att starta något tillsammans. I den vevan kom en kollega in till Magnus kontor och sa ’Ska du inte köpa Ilmeg?’ På den tiden var det ingen imponerande business. Förvisso var Ilmeg ett namn i branschen, med en historia som började på 1970-talet med tillverkning av egenutvecklade stoftavskiljare för gruv- och entreprenadbranschen.

”Det var en liten mekanisk verkstad. Stoftavskiljarna de tillverkade var av den gamla generationen och inte direkt revolutionerande”, berättar Marie-Louise. Men det var precis vad Magnus drömde om. Att hitta en insomnad fabrik och putsa upp den ihop med sin livspartner. Med Ilmeg hade han dessutom fördelen att kunna produkten efter att ha ägnat sitt yrkesliv åt just gruv- och entreprenadutrustning.

”Det tog inte så lång tid innan jag sa ja. Det var roligt att göra något tillsammans och vi hade varsin kunskapsbank att bygga med.” Ilmeg blev deras 2005. Ärmarna kavlades upp omedelbart för att ta itu med en dålig lönsamhet. Marie- Louise arbetade hårt med produktionen och för att effektivisera den med kortare ställtider. Samtidigt började Magnus skissa på nya produkter. Åren kring 2010 hade de byggt en riktig fabrik och lanserade sin X-serie, en helt ny och patenterad produktlinje. Utvecklad helt av Magnus, från ritning till färdig produkt.

”Magnus är ingenjör och började faktiskt sin bana som konstruktör. Vår bransch är inte jättestor och han är otroligt duktig på den, skannar den konstant efter intressanta produkter att arbeta med.”

”Våra mest spännande kunder är ändå diamantgruvorna. Vi har genom åren skickat mycket till Sydafrika.”

Allt byggs i Nyköping

Stoftavskiljare används vanligen på bergborrningsmaskiner för att suga upp borrdamm. Lite som en vanlig dammsugare, med ett munstycke, slang, motor och filter. Men om stoftavskiljare tidigare kunde vara fullproppade med mängder av långsmala filter och därmed svåra att rengöra, utvecklade Magnus nya, koniska filter som är lättare att serva. Han tog också fram en rensningsfunktion som gör att borrningen inte måste stannas för att blåsa ut filtren, utan de kan rensas under arbetsgång.

”Våra mest spännande kunder är ändå diamantgruvorna. Vi har skickat mycket till Sydafrika”, berättar Marie-Louise. Ofta borrar företag med vatten för att binda borrdammet. Men Sydafrika är speciellt, där är bergarten väldigt porös och det blir som med sockerbitar om man tar in vatten.

Hon berättar om flera ton tunga centraldammsugare som de lastar på båtar ner till Afrika. Diamantgruvor med förföriska namn som Venetia och om att bygga produkter åt multinationella bjässar. Varje produkt byggs efter order i Nyköping, inte bara för att undvika mellanlager, utan också för att justera för att passa ryggarna på enskilda kunders borrar. En av drömmarna är att förse inte bara diamantgruvor med Ilmegs utrustning, utan hela den internationella gruvmarknaden.

”Att borra med vatten är en gammal teknik. Men i dag behöver man i många länder tänka på hur mycket vatten man använder. Dessutom kan arbetsmiljön bli bättre när man undviker att använda vatten i borrningen, då det kan bli väldigt fuktigt.”

Just nu är de på väg att testa en helt ny produkt som Magnus har tagit fram. I den sprutas en vätska från tallbarr ut över borrdammet för att binda det. Tanken är att adressera den utrymmesbrist som finns i många gruvor och att därmed kunna samla damm i säckar i stället för stora containrar.

”Det här är det roligaste jobbet jag någonsin haft. Vi kompletterar varandra så bra, Magnus är suverän på sin bit och jag tycker att min är rolig”, säger Marie-Louise.

Men nu är de ändå i den åldern att det börjar bli dags att trappa ner. Ta in folk med nya idéer. I maj i fjol sålde paret därför hela sitt aktieinnehav till Eitrium, en koncern som investerar i företag som Ilmeg: produktföretag med nischad marknad. Då kunde de stoltsera med att ha tredubblat omsättningen sedan 2005 och att ha 10 miljoner i vinst på en omsättning om 34 miljoner.

”Det är klart att det känns konstigt, det här har ju varit vår grej. Men det är ingen som kommer in och styr bolaget åt oss, utan Magnus sitter fortfarande som vd och jag jobbar kvar”, säger hon.

Runt sommaren kom också en annan stor förändring. Paret blev kunder hos Lannebo. Dörren hade stått öppen sedan länge, då de är vänner med Lannebos medgrundare Göran Espelund.

”Det var en nyhet för oss att placera pengar på det här sättet, men vi fick fantastiska presentationer av fonderna av varje fondförvaltare. Särskilt fint förtroende fick vi för Johan Lannebo som presenterade fonderna Lannebo MicroCap och NanoCap för oss. Man känner hur han och hans medförvaltare lägger ner sina själar i att hitta och välja ut de små bolagen.”

Magnus Eriksson

Bor: Gård i Sörmland.
Familj: Två döttrar.
Utbildning: Civilingenjör.
Karriär: Tidigare vd för Atlas Copco Alpine (Österrike, Schweiz, Slovenien) och vice president marketing hos Atlas Copco Rock Drills. I dag vd för Ilmeg Products AB.
Dold talang: Köra grävmaskin.
Förebild: Steve Jobs.
Första jobbet: Atlas Copco.
Fondbolag: Lannebo.

Marie-Louise Eriksson

Bor: Gård i Sörmland.
Familj: Två döttrar.
Utbildning: Civilekonom.
Karriär: Tidigare vd för PCQT Technology AB (i dag Aqeri International AB) och vd för Contactor Data & Elektronik AB (i dag del av CAG Group). Numera CFO för Ilmeg Products AB.
Dold talang: Plöja med traktor.
Förebild: Magda Gad.
Första jobbet: Bank.
Fondbolag: Lannebo.
__________________

Text: Sofia Hallström
Foto: Peter Cederling

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.