Så sänker du avgifterna för din tjänstepension

Så sänker du avgifterna för din tjänstepension

Det pensionsbolag som du har din tjänstepension hos tar ut en rad olika avgifter för att förvalta pensionen, och storleken på dessa påverkar hur mycket du själv får ut när du pensionerar dig. I den här artikeln går vi igenom vilka avgifter som tillkommer, och hur du gör för att sänka dem.

Lägre avgifter för kollektivavtalad tjänstepension

En av fördelarna med att ha kollektivavtalad tjänstepension är att fackförbundet har förhandlat ner avgifterna så att de är så låga som möjligt. Om du däremot har individuell tjänstepension behöver du själv se över placeringen så att din framtida pension inte äts upp av avgifter.

Vilka avgifter betalar man för tjänstepensionen?

Några vanliga avgifter du kan få betala för din tjänstepension är:

  • fast årlig avgift
  • avgift i procent av försäkringskapitalet
  • kapitalförvaltningskostnad
  • årlig avgift i procent av fondandelarnas värde i portföljen
  • garantiavgift i procent av försäkringskapitalet
  • uttagsavgift i kronor eller procent av försäkringskapitalet.

Vad ligger avgifterna på?

För kollektivavtalade tjänstepensioner är avgifterna mycket låga och fackförbunden har vanligtvis dessutom förhandlat bort den fasta årliga avgiften. Avgifterna för individuella tjänstepensionsplaner kan däremot variera mycket i storlek. På konsumenternas.se finns en sammanställning av kostnaderna för några tjänstepensionslösningar utanför kollektivavtalen.

Hur kommer det sig att avgiften påverkar storleken på ens pension?

Avgiften har en direkt inverkan på hur mycket pension du i slutändan får ut eftersom den dras från kapitalet som sätts in. Även om det kan se ut som en relativt liten summa blir det totalt sett ett ganska stort belopp efter tjugo eller trettio år – pengar som du själv hade kunnat använda när du går i pension.

Lannebo Europa Småbolag, Europafond

Vad kan jag göra om jag tycker att avgiften är för hög?

Om du anser att din avgift är för hög behöver du först undersöka vilket pensionsbolag du har, samt om du har en fondförsäkring eller traditionell försäkring. Här hittar du mer information om vad du ska tänka på när du jämför olika alternativ för din tjänstepension.

Läs mer: Räkna ut tjänstepension

Vanliga frågor om avgifter & tjänstepension

Vilka avgifter tillkommer för tjänstepensionen?

Pensionsbolag kan bland annat ta ut en fast årlig avgift, avgift i procent av försäkringskapitalet och fondandelarnas värde, kapitalförvaltningsavgift, garantiavgift och uttagsavgift.

Betalar jag eller min arbetsgivare tjänstepensionsavgiften?

Tjänstepensionsavgiften dras från kapitalet som sätts in, så indirekt står du för avgifterna som pensionsbolaget tar ut.

Hur kan jag påverka avgiften för tjänstepensionen?

Du kan jämföra försäkringar från flera pensionsbolag och välja det alternativ med lägst avgift, på så sätt får du behålla en större del av kapitalet som sätts in.