Pensionsspara med enskild firma – en guide

Driver du en enskild firma och vill säkerställa att du får en bra pension? I den här guiden går vi igenom allt du behöver känna till om att pensionsspara med enskild firma.

Pensionsspara med enskild firma – en guide

Så fungerar pensionen för enskilda näringsidkare

Allmän pension

Hur mycket pengar som sätts av till din allmänna pension avgörs av storleken på din pensionsgrundande inkomst, det vill säga det överskott du deklarerar och skattar för. För att maximera intjänandet till din allmänna pension behöver du ha ett överskott efter egenavgifter på minst 599 250 kronor per år eller 49 938 kronor i månaden (år 2023).

Tjänstepension

När du driver enskild firma får du ingen tjänstepension, utan behöver kompensera för detta genom ett privat pensionssparande. För att nå upp till en normal pensionsnivå behöver du spara minst 4,5 procent av överskottet efter egenavgifter. Som enskild näringsidkare har du huvudsakligen två alternativ när du ska pensionsspara, och vilket som är bäst beror på hur stort överskott du har i firman.

Pensionsförsäkring eller IPS
Om ditt överskott överstiger 557 250 kronor per år eller 46 438 kronor per månad (2023) är det mest förmånligt att spara på ett IPS-konto eller i en pensionsförsäkring. När du deklarerar kan du nyttja avdraget för privat pensionssparande och dra av upp till 35 procent av dina inkomster upp till 10 prisbasbelopp.

Spara privat
Om ditt överskott är lägre än 46 438 kronor per månad eller 557 250 kronor per år (2023) bör du ta ut lön och sedan spara privat på exempelvis ett ISK. Det beror på att om du skulle välja att nyttja avdraget för privat pensionssparande sänks din pensionsgrundande inkomst, som avgör storleken på din allmänna pension och övriga socialförsäkringsförmåner. Att välja en avdragsgill sparform kan därmed medföra att du får lägre pension, föräldra- och sjukpenning.

Läs mer: Avdragsrätten för tjänstepension

Större grundavdrag och lägre sociala avgifter från 67 år

Något som kan vara värt att ta med i beräkningen när du ska planera din pension är att du får högre grundavdrag och betalar lägre sociala avgifter från det år du fyller 67 (år 2023). Om du är orolig för att du ska få låg allmän pension som egenföretagare är ett alternativ alltså att försöka jobba ett par år extra.

Läs mer: Jobba som pensionär

Vanliga frågor om att pensionsspara med enskild firma

Hur mycket ska man pensionsspara med enskild firma?

Som egenföretagare behöver du spara motsvarande 4,5-6 procent av din lön för att din pension ska hamna på en genomsnittlig nivå.

Kan man göra avdrag för pensionssparande med enskild firma?

Ja, du får göra avdrag för 35 procent av dina inkomster upp till 10 prisbasbelopp så länge du sparar på ett IPS-konto eller i en pensionsförsäkring.

Hur stort är avdragsutrymmet för pensionsförsäkring för en enskild näringsidkare?

Som enskild näringsidkare får du dra av 35 procent av din lön upp till max 10 prisbasbelopp i samband med att du deklarerar.