Den 25/5 stänger fonderna och kundservice klockan 13.00. Mer info om handelsdagar:

Handelskalender 2022

Lannebo Sverige Plus bästa Sverigefonden i januari

Ränteoro och sektorrotation har gett Lannebo Sverige Plus en stark start på året. Fonden är bästa Sverigefond och gick under januari 8,8 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Namnlös design

Riskmedvetenhet och långsiktighet är två av Lannebos ledord. I januari visade särskilt fonden Lannebo Sverige Plus att fokus på värderingsrisk lönar sig när börshumöret surnar till. Stockholmsbörsen (SIXPRX) sjönk i januari med 9,9 procent. Lannebo Sverige Plus stannade däremot på en nedgång om 1,1 procent.
”Under starka börsår som 2020 och 2021 är det lätt att sparare fokuserar på de fonder som utvecklas allra starkast i uppgången men för den långsiktiga avkastningen är det precis lika viktigt hur fonderna klarar nedgångar”, säger Jessica Malmfors, vd för Lannebo.

Lannebo Sverige Plus har en så kallad 130/30-strategi vilket innebär att fonden blankar aktier för att därigenom ta ytterligare långa positioner. Det gör att fondens utveckling kan skilja sig kraftigt från den generella börsutvecklingen.
”Vi går vår egen väg i förvaltningen. Om man inte är beredd att göra egna misstag så kan man inte heller lyckas”, säger fondens huvudförvaltare Martin Wallin.

Bland fondens största innehav märks industriledare som Ericsson, Trelleborg och Autoliv samt en trio av storbanker. Sektorrotationen under januari där investerare sålt högvärderade teknikbolag och investerat i värdebolag har därmed gynnat fonden.
”Vi letar efter investeringar som kan ge en bra avkastning i förhållande till de inneboende riskerna. För oss är det viktigt att vi kan räkna på våra investeringar utan att göra aggressiva antaganden om framtiden.  Inget bolag är så bra att vilken prislapp som helst går att motivera”, säger Robin Nestor som förvaltar fonden tillsammans med Martin Wallin.

Martin Wallin, som har en bakgrund som hedgefondförvaltare, pratar gärna om fondens absolutavkastning och anser att det ibland blir allt för stort fokus på fonders resultat i förhållande till index.
“Det är lätt att glömma bort att analysera vilken förvaltningsstil och vilket risktagande respektive förvaltare har”, säger han.

En längre intervju med Martin Wallin finns att läsa här

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

REFINITIV LIPPER FUND AWARDS

12 apr. 2022

Lannebo Norden Hållbar prisas som bästa Nordenfond

Förvaltarduon Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf om nyckeln till framgången med Lannebo Norden Hållbar. "Vi har vågat satsa på bolag som nog har förbigått många andra."

Namnlös design

02 maj 2022

Ny på jobbet: Felix Lundqvist

Felix Lundqvist jobbar vid sidan av studierna på Lannebos marknadsavdelning. Ett sätt att få verklig inblick i finansbranschen. 

Namnlös design (6)

17 maj 2022

Lannebo rekryterar Katarina Hammar som hållbarhetsansvarig 

Lannebo rekryterar Katarina Hammar som ny chef för hållbarhet och ägarstyrning. Hon kommer närmast från rollen som Head of Active Ownership på Nordea Asset Management.