Lannebo Sverige Plus bästa Sverigefonden i januari

Ränteoro och sektorrotation har gett Lannebo Sverige Plus en stark start på året. Fonden är bästa Sverigefond och gick under januari 8,8 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Namnlös design

Riskmedvetenhet och långsiktighet är två av Lannebos ledord. I januari visade särskilt fonden Lannebo Sverige Plus att fokus på värderingsrisk lönar sig när börshumöret surnar till. Stockholmsbörsen (SIXPRX) sjönk i januari med 9,9 procent. Lannebo Sverige Plus stannade däremot på en nedgång om 1,1 procent.
”Under starka börsår som 2020 och 2021 är det lätt att sparare fokuserar på de fonder som utvecklas allra starkast i uppgången men för den långsiktiga avkastningen är det precis lika viktigt hur fonderna klarar nedgångar”, säger Jessica Malmfors, vd för Lannebo.

Lannebo Sverige Plus har en så kallad 130/30-strategi vilket innebär att fonden blankar aktier för att därigenom ta ytterligare långa positioner. Det gör att fondens utveckling kan skilja sig kraftigt från den generella börsutvecklingen.
”Vi går vår egen väg i förvaltningen. Om man inte är beredd att göra egna misstag så kan man inte heller lyckas”, säger fondens huvudförvaltare Martin Wallin.

Bland fondens största innehav märks industriledare som Ericsson, Trelleborg och Autoliv samt en trio av storbanker. Sektorrotationen under januari där investerare sålt högvärderade teknikbolag och investerat i värdebolag har därmed gynnat fonden.
”Vi letar efter investeringar som kan ge en bra avkastning i förhållande till de inneboende riskerna. För oss är det viktigt att vi kan räkna på våra investeringar utan att göra aggressiva antaganden om framtiden.  Inget bolag är så bra att vilken prislapp som helst går att motivera”, säger Robin Nestor som förvaltar fonden tillsammans med Martin Wallin.

Martin Wallin, som har en bakgrund som hedgefondförvaltare, pratar gärna om fondens absolutavkastning och anser att det ibland blir allt för stort fokus på fonders resultat i förhållande till index.
“Det är lätt att glömma bort att analysera vilken förvaltningsstil och vilket risktagande respektive förvaltare har”, säger han.

En längre intervju med Martin Wallin finns att läsa här

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Namnlös design (12)

15 sep. 2022

Ny på jobbet: Christian Herold

Christin Herold arbetar med tredjepartsdistribution på Lannebos försäljningsavdelning. En roll som innebär många spännande möten.

Namnlös design (13)

19 sep. 2022

Vem blir årets sparprofil 2022?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Namnlös design (14)

29 sep. 2022

Ny på jobbet: Love Redin

Love Redin studerar på KTH och jobbar extra som förvaltningsassistent. Ett jobb som innebär att använda programmeringskunskaper i praktiken.