Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.
Nyheter
_Z9M8849 1600×900

I flera år har hon stridit för svenskarnas rätt till goda villkor på investeringssparkonton samt att få flytta pensionskapital utan att behöva betala skyhöga avgifter. För sparekonomen Frida Bratt handlar allt om en sak: rättvisa.

”Sparande är något man ska uppmuntra, inte sända ut signaler om att det är oviktigt. För sparande är viktigt”, poängterar hon.

”För många innebär det en trygghet, såsom vetskapen att man faktiskt kan betala höga elräkningar på vintern eller att klara av arbetslöshet. För andra är det en frihet – att ha möjlighet att lämna en dålig relation, gå ner i arbetstid eller påverka var ens pension är placerad. Sparande är med andra ord en rättvisefråga.”

Vi möts bara några dagar efter prisutdelningen av Årets Sparprofil, och trots att morgonen är tidig och schemat späckat är hennes engagemang för sparande märkbart. Något hon nu belönas för: sitt enträgna arbete som (bland annat efter många turer till riksdagens finansutskott det senaste året) burit frukt i utvidgningen av flytträtten, men också för hon gör ett svårt ämne begripligt för allmänheten, då hon ofta syns i medierna.

”Det här priset betyder jättemycket för mig. Dels för att det är en kompetent jury som tagit fram finalisterna, dels för att det också är en mängd ’vanliga människor’ som röstat. Jag ser det som ett kvitto på att det arbete och de frågor jag driver i den offentliga debatten uppskattas.”

Började som journalist

Att Frida Bratt skulle bli ekonom var egentligen inte alls planen. Hon skulle bli journalist. Ett starkt samhällsintresse som slog rot redan under tonåren tog henne till medieprogrammet på gymnasiet och senare kurser i medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet i uppväxtorten Uppsala.

Snart insåg hon att man kan få djupare förståelse för samhällsfrågor genom ekonomi, vilket gjorde att hon studerade företagsekonomi, innan hon gick Poppius journalistskola i Stockholm. Efter flera år som ekonomikrönikör och journalist på tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Expressen fick hon ett erbjudande av nätbanken Nordnet hon inte kunde motstå.

”Jag hade verkligen inte lämnat mediebranschen för vilket bolag som helst, utan det var just Nordnet med sin otroliga plattform för att driva viktiga frågor inom privatekonomi och sparande som lockade. Vi delade samma värderingar.”

Drivkraften? Att kämpa för bättre villkor, sänka trösklar och engagera nya grupper till sparande. ”Jag önskar att fler än de traditionella grupperna som historiskt sett dragit nytta av börsens avkastning ska vara med på spartåget – såsom unga, kvinnor och människor med utländsk bakgrund. Att fler ska se nyttan av att lägga undan lite grann till sin egen framtid och göra det där pengarna kan växa.”

”Jag ser det som ett kvitto på att det arbete och de frågor jag driver i den offentliga debatten uppskattas.”

Hur ser ditt eget sparande ut?
”Jag har indexfonder som grund i mitt sparande. Sedan har jag ETF:er, börshandlande fonder, som är en smalare typ av fonder där man enkelt kan få exponering mot en enskild sektor. Med anledning av den roll jag har så sparar jag inte i enskilda aktier. Förutom AIK Fotboll av personliga själ, men den går det inte så bra för…”

 Jag har hört att du faktiskt kan slösa pengar också, på hudvårdsprodukter…
”Ja, haha, även solen har sina fläckar och hudvårdsprodukter är min akilleshäl. Helt ärligt är jag nog som folk är mest i min privatekonomi. Jag är gärna öppen med det, för jag vill inte att man ska tro att man måste vara en börshaj för att ha ett bra sparande. Bara man har lagt upp sitt sparande på ett bra sätt kan man faktiskt unna sig något då och då.”

 Höga elpriser, inflation och lågkonjunktur, hur ska man tänka kring sparande i dessa tider?
”Alla har ju olika förutsättningar, men generellt sett är det bra att vara beredd på att det kommer bli tufft. Försök ta höjd för att elräkningarna blir höga, matpriserna likaså och att räntorna stiger. Har man möjlighet att fortsätta månadsspara ska man absolut göra det och inte sälja av på grund av oro. Det är snarare ett bra tillfälle att fortsätta att spara efter en nedgång. Förmodligen går vi mot en lite mjukare penningpolitik under 2023.”

Hon pausar en stund innan hon landar i att det nog är precis det här hon drivs av: att förklara, avväpna och göra sparande på börsen mindre dramatiskt.

”Ett av mina viktigaste budskap är vikten av att ha ett eget sparande, framför allt som kvinna, och att man kompenseras om man varit den i en relation som inte kunnat avancera yrkesmässigt utan tvärtom kanske gått ner i lön under småbarnsåren. Därför är det så viktigt med eget sparande. Så för mig är det alltså inte bara en rättvisefråga, utan också en jämställhetsfråga.”

”Jag är som folk är mest i min privatekonomi. Jag är öppen med det, för jag vill inte att man ska tro att man måste vara börshaj för att ha ett bra sparande.”

Som Årets Sparprofil tilldelas du 25 000 kronor, vad ska du göra med dem?
”Pengarna går till Stockholms stadsmission och deras arbete för ekonomiskt utsatta barn och deras familjer.”

Frida Bratt

Gör: Sparekonom, Nordnet.
Ålder: 37 år.
Bor: Stockholm, Järfälla.
Familj: Man och två barn och en hund.
Förebild: Entreprenören Gunilla von Platen, hon är inspirerande och gör så mycket bra.
Dold talang: En gång i tiden kunde jag lista alla drottningar och kungar i följd mellan 1523 och 1792, mycket oklart varför. Nu börjar minnet möjligen svikta. Jag är däremot ganska bra på att måla och tapetsera om möbler samt hitta fynd på loppisar och auktioner, tycker jag själv i alla fall.


Årets Sparprofil

Utmärkelsen har instiftats av Lannebo i samarbete med Affärsvärlden för att lyfta fram personer som aktivt arbetar för att sprida inspiration och kunskap om sparande. Till finalen, som avgjordes i en öppen omröstning för allmänheten, hade fem sparprofiler nominerats: förutom Frida Bratt kunde svenska folket även rösta på Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, Daniel Aarenstrup, medgrundare till SAVR, samt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Tusentals personer var med och röstade fram Frida Bratt som Årets Sparprofil. I den namnkunniga juryn, som nominerat finalisterna, satt Johan Lannebo, ordförande för Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta, Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, samt Karin Sjöblom, förra årets vinnare.

__________________

Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Mikael Sjöberg

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Låt tiden arbeta för dig!

Stora pengar kommer sällan över en natt. Vi har pratat med Peter Lagerlöf, inte bara en förvaltare av flera Lannebofonder, utan en av Sveriges mest aktade analytiker och en varm anhängare av tålmodigt sparande....

Läs mer

Spara för livet

Katarina Halvarson har sparat i snart 65 år och är en trogen besökare på Lannebos event. Ofta har hon sina barnbarn Tor och Nils med sig. »Lannebo har en öppenhet som är ganska speciell«, säger...

Läs mer

Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång....

Läs mer

Varför investera i en fastighetsfond?

Varför investera i en fastighetsfond? Hur påverkar ränteläget fastighetsbolagen? Och vad gör Lannebo Fastighetsfond unik jämfört med konkurrenterna?...

Läs mer

Lannebo Småbolag – En ledande PPM-fond!

Tänk dig ett system där varje svensk kan påverka sin framtida pension genom att välja hur delar av den ska investeras. Det är precis vad Premiepensionssystemet (PPM) erbjuder, och nu firar det snart 25 år....

Läs mer

Fastigheter i all ära – men god ledning är avgörande

Tobias Kaj och Philip Hallberg förvaltar Lannebos fastighetsfonder. De har följt noterade fastighetsbolag under lång tid och värdesätter en god ledning som har förmågan att fatta kloka investeringsbeslut och i slutändan generera värde för aktieägarna....

Läs mer

Hur jobbar Lannebo med hållbarhet?

För oss är det självklart att bolagen måste prioritera en långsiktigt hållbar utveckling för att säkerställa sin plats på marknaden i framtiden. Därför gör vi en grundlig hållbarhetsanalys av bolagen vi investerar i för att...

Läs mer

Hållbarhetsrapport 2023

2023 var på många sätt ett omtumlande år som präglades av geopolitisk oro, hög inflation och snabba räntehöjningar som slog hårt mot hushåll och företag. Det sticker också ut som ett av de varmaste åren...

Läs mer

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer