Så deklarerar du fonder

I samband med att du ska skicka in din inkomstdeklaration för föregående år ska du även kontrollera så att alla uppgifter stämmer om du har sålt av fonder. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller beroende på vilket typ av konto du har.

Så deklarerar du fonder

Vad gäller vid deklaration av fonder?

När du handlar med fonder kommer du att behöva betala skatt i samband med att du deklarerar, men hur mycket skatt du behöver betala beror på vad du har för konto. Ifall du handlar via ett aktie- eller fondkonto ska vinst från försäljningar beskattas med 30 procent. Därutöver betalar du en schablonskatt på 0,12 procent av fondvärdet den 1 januari föregående år. Sparar du däremot via en kapitalförsäkring eller ett ISK betalar du inte skatt på de vinster du gör, utan en årlig schablonskatt på det totala värdet av dina innehav.

Hur deklareras fondhandel?

Aktie- eller fondkonto

Om du har sålt fondandelar under året ska försäljningen deklareras. Detta sker genom att fondbolaget eller banken skickar kontrolluppgifter till Skatteverket som sedan fyller i blanketten åt dig. Det enda du behöver göra är att granska så att uppgifterna stämmer och godkänna deklarationen. Något som är viktigt att känna till är att om du även har sålt aktier under samma år kommer uppgifterna för dessa försäljningar inte skickas in automatiskt till Skatteverket. Dessa måste du därför själv redovisa i blankett K4.

ISK eller kapitalförsäkring

Om du sparar via ett ISK eller en kapitalförsäkring behöver försäljning av fonder eller aktier inte redovisas i din inkomstdeklaration. Din bank eller försäkringsbolag kommer att skicka uppgifter om kapitalunderlaget, det vill säga det belopp som ska beskattas, till Skatteverket som fyller i deklarationen åt dig. Du är dock ansvarig för att kontrollera uppgifterna och godkänna deklarationen.

Vanliga frågor om att deklarera fonder

Måste man fylla i K4 när man har sålt fondandelar?

Nej, fondbolaget eller din bank kommer att skicka kontrolluppgifter direkt till Skatteverket, så du behöver inte göra något utöver att kontrollera att allt stämmer.

Måste man deklarera försäljning av fondandelar?

Ja, om du har sålt av fondandelar ska försäljningen deklareras. Dock skickar fondbolaget de uppgifter som krävs till Skatteverket så du behöver inte fylla i dem själv.

Hur deklarerar man aktie- och fondkonto?

Kontrolluppgifter kring dina fondförsäljningar skickas direkt till Skatteverket, men om du även har sålt aktier behöver du själv fylla i uppgifter för dessa försäljningar i blankett K4.

Hur deklarerar man ett ISK?

Om du har ett ISK betalar du en schablonskatt för hela beloppet på ditt konto och behöver inte redovisa varje enskild affär. Det enda du behöver göra är att kontrollera och godkänna din inkomstdeklaration.