Svårt att vinna – lätt att förlora

Oddsen talar emot småsparare som bestämmer sig för att bli rika på aktier. Det visar forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

2 minuter

Office_Highres 1600x900

Det råder börsfeber i Sverige. Sedan bottennoteringen den 23 mars 2020 har Stockholmsbörsens index stigit med drygt 59 procent och aktiekurserna i flera mindre bolag har på kort tid flerdubblats. Det lockar allt fler riskvilliga småsparare till att själva börja handla med aktier.

Det verkar ju vara så enkelt – och spännande! Du köper en billig aktie i ett litet okänt teknikbolag och helt plötsligt börjar börskursen tugga på uppåt. Så ofta det går kollar du de senaste prisnoteringarna och följer nyhetsflödet. Men risken att misslyckas är betydligt större än chansen att lyckas. Det visar forskning som bedrivits vid Handelshögskolans forskningsinstitut Swedish House of Finance, som Lannebo är med och sponsrar.

“Småsparare som vill bli rika på att köpa och sälja enskilda aktier har definitivt oddsen emot sig. De har sällan bättre information än andra aktörer och de tar ofta alldeles för stora risker”, säger Anders Anderson, docent i nationalekonomi och specialiserad på finansiell psykologi.


Anders Anderson. Foto: Handelshögskolan

I sin forskning studerar Anders Anderson både finansiella data och genomför psykologiska experiment. Hans resultat visar att många småsparare som handlar med aktier överskattar både sin kunskap om aktier och sin egen förmåga att fatta finansiella beslut. Ett centralt begrepp i hans forskning är metakognition, vilket är kunskapen om kunskap men också kunskapen om okunskap. Ett sätt att mäta metakognition är att först ställa ett antal kunskapsfrågor till flera testpersoner för att sedan mäta hur pass säkra de är på att de har rätt eller fel. Resultatet är entydigt. Ju mindre testpersonerna kan om ekonomi, desto mer överskattar de sin egen kunskap.

“Om man är dåligt kalibrerad med vad man kan och inte kan så ökar risken för att man landar i felaktiga beslut. Även professionella förvaltare och investerare begår misstag, men de har större möjlighet att lära sig av dem eftersom deras resultat ständigt mäts.”

Läs mer: 10 lönsamma tips för bästa sparandet

Sverige är ett land med lång tradition av sparande i aktier och fonder. Samtidigt är digital aktiehandel via nätmäklare och e-banker ett relativt nytt fenomen som lett till en demokratisering av de finansiella marknaderna. Det är i grunden positivt, tycker Anders Anderson. Det har blivit billigare och enklare att spara. Samtidigt hymlar han inte med att det nog är få av dem som sparar i aktier som verkligen ska direktäga en aktie.

“Det många småsparare som väljer enskilda aktier framför fonder bortser ifrån är att det med fonderna följer en diversifiering och allokering som är grundläggande för det långsiktiga sparandet. Här tillkommer förvisso avgifter, men kostnaderna att förvalta en liten aktieportfölj är också höga.”

Läs mer: Aktier eller fonder – hur hittar man rätt sparform?

Lannebo stöder Swedish House of Finance
Forskningsinstitutet Swedish House of Finance grundades 2011 som en del av Handelshögskolan i Stockholm. Syftet är att skapa ett nationellt centrum för finansforskning på högsta internationella nivå. Lannebo är sedan 2020 medfinansiär av verksamheten.

Lannebos samhällsengagemang är fokuserade på områden där vi ser att vi kan göra skillnad. Grunden för det är långsiktiga samarbeten med organisationer vars verksamhet har stor effekt”, säger Mats Gustafsson, förvaltare och ansvarig för Lannebos samhällsengagemang.

Text: Jonas Malmborg
Illustration: Valero Doval

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

09 mars 2023

Comeback för räntor – så mycket avkastar räntefonderna

Stigande marknadsräntor innebär stigande förräntningstakt i företagsobligationsfonder. Se förräntningstakten för Lannebos fonder.

Ilmeg-3069 1600x900

22 mars 2023

Kundporträtt: Ny kurs i livet

Paret Eriksson flyttade hem till Sverige och köpte en dammsugarverkstad. I dag är Ilmeg ett världsnamn i gruvindustrin, med specialfokus på diamanter. Vi har pratat med entreprenörerna bakom den oväntade framgångssagan, tillika nyblivna kunder hos Lannebo.

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.