Lannebo lanserar fond med fokus på Europas energiomställning

I september lanseras miljöfonden Lannebo Europe Green Transition. En aktiefond som kommer att investera i små och mellanstora bolag som bidrar till Europas gröna omställning.
Nyheter
Carsten og Ulrik 012 rgb

Den 19 september lanserar Lannebo den nya fonden Lannebo Europe Green Transition. Fonden kommer att investera i europeiska små och mellanstora bolag och förvaltas av det erfarna teamet Carsten Dehn, Ulrik Ellesgaard och Philip Andreasen.
”I vårt arbete som förvaltare har vi träffat mängder av mindre bolag som är ledare inom sina nischer men förbises då de är små och okända. Vår ambition är att hitta och investera i de här dolda pärlorna som spelar en viktig roll i Europas gröna omställning”, säger Ulrik Ellesgaard.

Europa står på randen till en energikris inför vintern och det är tydligare än någonsin tidigare att en kraftfull omställning behöver ske. En stor del av lösningen ligger i utbyggnad av grön energi, ökad eldrift och mer energieffektiva byggnader.
”Europa och europeiska företag tar nu ledartröjan i den gröna omställningen. Det är något som kommer att gynna bolagen i dessa sektorer under lång tid framöver”, säger Philip Andreasen.

Philip Andreasen, analytiker för Lannebo Europe Green Transition. 

Lannebo Europe Green Transition klassas som en artikel 9-fond vilket innebär att fonden har som målsättning att investera i bolag vars verksamhet möjliggör och bidrar till en grön omställning. Rent praktiskt innebär det att fonden endast investerar i bolag som klassas som hållbara.
”Vi är medvetna om att vi behöver vara försiktiga i den upphaussade ESG-sektorn där det finns aktörer som är övervärderade. Vi köper inte bolag som handlas till multiplar som inte är motiverade. Vårt fokus ligger på bolag med fungerande affärsmodeller”, säger Carsten Dehn.

Förvaltarteamet har lång erfarenhet av den europeiska småbolagssektorn. Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard kom till Lannebo 2016 efter att innan dess ha förvaltat en europeisk småbolagsfond hos SEB. Tillsammans med analytikern Philip Andreasen och Lannebos hållbarhetsteam Katarina Hammar och Maria Nordqvist har de gjort ett gediget förarbete inför fondstarten i september.
”Vår ambition är att Lannebo Europe Green Transition ska bli en föregångare som visar riktningen för hur en riktigt bra hållbar fond ska fungera”, säger Katarina Hammar.

Fonden finns redan nu tillgänglig för direktkunder hos Lannebo och i nästa vecka via öppna fondplattformar såsom Avanza och Nordnet.


Fakta Lannebo Europe Green Transition

  • Inriktning: Aktiefond med fokus på små och medelstora europeiska bolag. Fonden investerar endast i bolag som bidrar till Europas gröna omställning och är en så kallad artikel 9-fond.
  • Förvaltare: Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard samt analytiker Philip Andreasen.
  • Förvaltningsavgift: 1,6 % fast avgift.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer