Fondindex – vad är det?

Fondindex – vad är det?

Det finns flera sätt att utvärdera en fond som du redan har eller funderar på att investera i – ett av dem är att jämföra den mot ett fondindex. I den här artikeln förklarar vi vad fondindex är och hur du kan använda det när du ska ta reda på hur en fond har presterat.

Vad är fondindex?

Ett fondindex är en sammanställning över den genomsnittliga avkastningen för fonder med en specifik inriktning under en angiven tidsperiod. Fondindex kan dels användas i utvärderingen av en fond, dels för att se hur fonder med en viss placeringsinriktning har presterat jämfört med en annan grupp. Fondindex ska inte förväxlas med marknadsindex, som visar den genomsnittliga utvecklingen för en viss marknad, såsom Stockholmsbörsen.

Så använder du fondindex

Det lättaste sättet att ta reda på vilket index en fond tillhör är att gå in på Morningstar.se och söka på fondens namn. Där hittar du namnet på det fondindex som fonden ingår i. Gå sedan in på Morningstars översikt över kategoriindex och leta fram aktuellt index. På så sätt kan du sedan jämföra indexets utveckling med den fond som du vill utvärdera.

Vad är skillnaden mellan ett fondindex och en indexfond?

Skillnaden mellan ett fondindex och en indexfond är att ett fondindex visar utvecklingen för en grupp fonder medan en indexfond är en fond vars innehav ska spegla ett visst marknadsindex.

Vanliga frågor om fondindex

Hur fungerar fondindex?

Ett fondindex visar den genomsnittliga utvecklingen för fonder inom en kategori för en viss tidsperiod, till exempel sverigefonder eller teknikfonder. Kallas också för kategoriindex.

Hur vet jag vilket fondindex en fond ingår i?

Sök på fondens namn på Morningstars hemsida. Under ”jämförelseindex för kategorin” hittar du namnet på indexet för fonder inom samma kategori.

Vad finns det för fondindex?

Det finns många olika fondindex, såsom fondindex för sverigefonder, teknikfonder, småbolagsfonder och europafonder.