En rebell sprungen ur sparbanksrörelsen

Göran Espelund och Anders Lannebo, grundare av Lannebo Fonder

Allemansfonder

Under 1980-talet infördes Allemansfonder, ett skattegynnat alternativ för att få det svenska folket att spara i aktiefonder. En av eldsjälarna som drev på svenskarnas sparande i aktiefonder var Anders Lannebo, då chef för det nystartade fondbolaget Robur. Allemansfonderna blev en succé och trots den ekonomiska krisen i början av 90-talet fortsatte det svenska folket att fondspara.

Upproret

I slutet av 90-talet hade Anders Lannebo övergått till att vara styrelseordförande och Göran Espelund hade tagit över som vd för Robur. Men allt var inte frid och fröjd. Fondbolaget med Anders och Göran i spetsen kände sig allt mer styrda av ägaren Swedbank. De upplevde att det handlade mer om att göra vad som var bra för banken snarare än vad som var bra för kunden.

Köksbordet

Vid Anders Lannebos köksbord började de istället att skissa på ett eget fondbolag.  Ett bolag med kunden i centrum där förvaltarna skulle ha frihet att avvika från index och fatta beslut efter eget huvud. År 2000 startade de tillsammans med en grupp förvaltare och tidigare medarbetare Lannebo Fonder. Tajmingen var på intet sett optimal. IT-bubblan var precis på väg att brista och fondbolagets första år blev en tuff utförsbacke. Men förvaltningsfilosofin gav resultat och visade att äkta aktiv förvaltning var ett framgångsrecept för spararna.

Lannebo grundas

Vid starten förvaltade Lannebo 80 miljoner kronor. Trots det svaga börsklimatet lyckades bolaget på fem år få det förvaltade kapitalet att växa hundrafalt till 8 miljarder kronor. Finanskrisen 2008 blev en tuff prövning för finanssektorn. Lannebo visade dock återigen att fokus på riskmedvetenhet, långsiktighet och självständighet var en stabil grund och lyckades genom goda prestationer att ta marknadsandelar från storbankerna.

Bolaget växer

Under 2010-talet utökades Lannebos fondutbud och förvaltarorganisation. Bolaget fick dessutom förtroende från flera stora organisationer att förvalta dess kapital. Detta gjorde att Lannebo 2019 hade ett totalt förvaltat kapital om 80 miljarder kronor, 1000 gånger mer än när bolaget startade. Vi är stolta över att den största delen av Lannebos förvaltade kapital i dag består av positiv värdeutveckling från kundernas sparande.

Lannebo idag

Lannebo är i dag ett av Sveriges största helt oberoende fondbolag. Men jämfört med storbankerna är Lannebo alltjämt en liten uppstickare. Vi är övertygade om att vi har erfarenheten och möjligheten att leverera mycket god riskjusterad avkastning och därigenom växa vårt positiva avtryck.

Lannebo må ha en framgångsrik historia men är fortfarande ett ungt bolag med blicken mot framtiden.