Fastighetsförvaltarna bygger nytt

Toppanalytikerna Tobias Kaj och Philip Hallberg anslöt i höstas till Lannebos förvaltarteam. Med en helt egen filosofi och mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen har de startat Lannebo Fastighetsfond.

Philip&Tobias

Hösten 2020 började de bägge topprankade fastighetsanalytikerna Philip Hallberg och Tobias Kaj smida på en gemensam plan.
»Jag jobbade då på ABG Sundal ­Collier och Philip var på Danske Bank. Tillsammans har vi massor med erfarenhet av att analysera fastighetsbranschen och när vi kom samman visade det sig att vi bägge hade närt en dröm om att någon gång ta all den kunskapen med oss och förvalta en fond«, ­säger Tobias Kaj.

I mellandagarna julen 2020 ­ringde de till Lannebos medgrundare och ­dåvarande styrelseordförande Göran Espelund och presenterade idén. Göran blev omedelbart eld och ­lågor över möjligheten som uppen­barade sig.
Dels är fastighetsbranschen ­alltid ett intressant investeringssegment, dels är Philip Hallberg och Tobias Kaj två riktiga tungviktare med var sin ­imponerande meritlista. Tobias har mer än 20 års erfaren­het från aktiemarknaden och har de ­senaste åren rankats som ­Sveriges ­bästa, eller nästa bästa, fastighets­analytiker av Prospera. I samma ­rankning placerar sig Philip Hallberg på tredjeplats.

»När vi väl hade bestämt oss för att byta spår från analytiker till fondförvaltare så var det inget snack om vart vi ville gå. Lannebo har under lång tid imponerat på oss, såväl enskilda medarbetare som kulturen och affärs­modellen med aktivt ägande, där man ­jobbar väldigt nära portföljbolagen, är väldigt spännande. Som analytiker vet man ju sedan gammalt hur viktigt det är att känna branschen och bolagen in i minsta detalj, då kan man verkligen göra skillnad«, säger Philip Hallberg.

Den 15 september var det ­premiär för Lannebo Fastighetsfond, som sedan dess även har fått sällskap av Lannebo Fastighetsfond Select. ­Medan den förstnämnda primärt riktar sig mot ­privat- och pensionssparare så är Lannebo Fastighetsfond Select ett utmärkt alternativ för exempelvis mindre institutioner och privatpersoner som söker en exponering mot fastigheter.

Men är ni inte oroliga över att fastighetsbranschen redan har toppat efter en lång tids uppgång?
»Nej, just det argumentet har jag hört i säkert 15 års tid, och mitt svar har genomgående varit att jag inte håller med. Jag är övertygad om att det finns massor med intressanta ­möjligheter. Vi fokuserar väldigt ­mycket på människorna bakom bolagen som ­sitter med dina eller mina pengar och ska ta investeringsbesluten. Hur duktiga de har varit på det i ett historiskt perspektiv är ju väldigt av­görande för hur vi tror de ska lyckas i framtiden«, säger Tobias Kaj.


Lannebo Fastighetsfond

 1. Koncentrerad portfölj
  Lannebo Fastighetsfond äger enbart ­aktier i nordiska fastighets- och byggbolag.
  »Välskötta bolag med stark intjäning, entreprenöriella ägare och dokumenterat höga förvaltningsresultat tror vi är en långsiktigt gynnsam investering«, ­säger Philip Hallberg.
 2. Aktivt ägande
  »Vi är inte beroende av någon extern analys utan bygger våra egna modeller och är väl inlästa på de bolag vi följer«, säger Philip Hallberg. Att vara en aktiv ägare handlar inte enbart om att välja att köpa vissa aktier och exkludera andra. Det handlar minst lika mycket om att föra en kontinuerlig och konstruktiv dialog med de bolag man investerat i – att enga­gera sig i valberedningar, framföra krav och komma med förslag till ledning och styrelse.
  »En av de frågor vi trycker på och vill se förändring i är ­hållbarheten. Visst har det skett mycket inom energi­effektivisering och ­miljöcertifiering, men de flesta fastighetsbolag har mycket kvar att göra och det påpekar vi i vår dialog med företagens ledningar«, säger Tobias Kaj.
 3. Korta och långa positioner
  Det finns flera fonder på marknaden som investerar i nordiska fastighetsaktier. Men Lannebo Fastighetsfond är ensam i Sverige om att både köpa och blanka fastighetsaktier, det som på ­finanssvenska kallas att gå kort respektive lång. I praktiken innebär det att fonden kan utnyttja svängningar på marknaden både uppåt och nedåt.
  »Att gå både kort och lång är ett sätt att differentiera oss från ­konkurrenterna. Det gör oss unika samtidigt som det sprider risken«, säger Tobias Kaj.


  Tobias Kaj
  Ålder: 47 år.
  Utbildning: Civilekonom vid Stockholms universitet.
  Bakgrund: Aktieanalytiker specialiserad på bygg- och fastighetsbolag på ABG, Carnegie, Handelsbanken och Swedbank.

  Philip Hallberg
  Ålder: 29 år.
  Utbildning: Civilekonom vid Lunds universitet.
  Bakgrund: Aktieanalytiker speciali­serad på bygg- och fastighets­bolag på ABG och Danske Bank.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.