Börsraset förklarat: Intervju med Peter Lagerlöf
Dagens dramatiska börsfall världen över har skapat oro bland investerare och ekonomer. En av de främsta orsakerna till detta ras är de svagare konjunktursignalerna från USA under den senaste månaden, vilket väcker farhågor om en hårdlandning för den amerikanska ekonomin. Vi har talat med Peter Lagerlöf, förvaltare här på Lannebo, för att få en djupare insikt i situationen och råd till långsiktiga investerare.
Orsaker till börsfallet
Peter Lagerlöf förklarar att den främsta orsaken till dagens kraftiga börsfall är de senaste svaga konjunktursignalerna från USA. “Det har skapat oro för en kommande hårdlandning av den amerikanska ekonomin, snarare än en mjuk och kontrollerad landning,” säger Lagerlöf. Han betonar att en svagare tillväxt ökar risken för vinstbesvikelser bland börsbolagen, vilket är negativt för marknaden. Dessutom är amerikanska bolag för närvarande betydligt högre värderade än det historiska genomsnittet, vilket gör dem mer sårbara för makroekonomiska störningar.
Råd till långsiktiga investerare
För långsiktiga investerare rekommenderar Lagerlöf att inte göra några hastiga förändringar. “Har man en långsiktig placeringshorisont, vilket man ska ha på aktiemarknaden, finns det ingen anledning att agera på något särskilt sätt. Det är svårt att tajma toppar och bottnar på börsen och det är lätt att agera fel om man är för kortsiktig,” säger han.
Motståndskraftiga sektorer
Vidare diskuterar Lagerlöf vilka sektorer eller specifika aktier som kan vara mer motståndskraftiga mot den nuvarande marknadsnedgången. Historiskt sett, om vi går mot en lågkonjunktur med sjunkande BNP, brukar cykliska bolag och banker drabbas hårt. Däremot klarar konjunkturokänsliga bolag som teleoperatörer och hälsovårdsbolag sig bättre. Lagerlöf poängterar dock att det för närvarande inte verkar sannolikt att världsekonomin går in i en lågkonjunktur.
Centralbankernas roll och räntepolitik
När det gäller centralbankernas senaste räntebeslut och penningpolitik, menar Lagerlöf att räntans betydelse för börsen ofta överdrivs. “Det senaste året har räntan påverkat aktiemarknaden förvånansvärt lite. Det är snarare tillväxt som är viktigt för börsen eftersom det driver bolagens vinster,” säger han. Han understryker dock att centralbankernas agerande är avgörande under finansiella kriser, som under finanskrisen 2008 och pandemin 2020.
Framtida marknadsutveckling och indikatorer
För att förutse en potentiell marknadsåterhämtning rekommenderar Lagerlöf att hålla koll på konjunktursignalerna i USA. “Det är inget problem om de fortsätter att försvagas något, men det får inte bli branta fall,” säger han. Trots de senaste svaga signalerna växte den amerikanska ekonomin i god takt under andra kvartalet och nya jobb skapades, om än i en långsammare takt.
Påverkan på den svenska ekonomin
Slutligen bedömer Lagerlöf att dagens börsras inte har någon omedelbar inverkan på den svenska ekonomin. “Den internationella konjunkturen är betydligt viktigare eftersom vi är en liten och exportberoende nation,” avslutar han.